Podcast

Apotheekcast|TAO

Twentse Apothekers Organisatie

Het apothekersvak wordt in haar huidige voortbestaan bedreigd. Zorgverzekeraars leggen de beroepsgroep financieel aan banden, de overheid creëert een steeds zwaarder wordende administratieve last en personele problemen kunnen lijden tot een forse sanering van de beroepsgroep. Om aandacht te blijven vragen voor de huidige situatie creëert de Twentse Apothekers Organisatie TAO-UA een eigen podcast: Apotheekcast-TAO. In deze podcast wordt aandacht gevraagd voor de actualiteit in de beroepsgroep en worden uitdagingen belicht waar de apothekers in Twente voor staan.


De apothekers in Nederland kunnen voor veel meer zaken worden ingezet. Dat zegt Erik Mijnhardt, voorzitter van de Twentse Apothekers Organisatie (TAO-UA). Door een betere verdeling van de zorgtaken kunnen bijvoorbeeld huisartsen en thuiszorg worden ontlast. Maandag 5 december kunt u de eerste aflevering van de apotheekcast TAO-UA beluisteren op alle podcastkanalen!


#1: Het apothekersvak staat onder zware druk – Apotheekcast | TAO – 5 december 2022

Beschrijving van aflevering

Het is vandaag een heugelijke dag. De eerste podcast van de Twentse Apothekers Organisatie TAO wordt gelanceerd. Het is een lancering met twee gezichten.Enerzijds omdat het leuk is om een podcast te lanceren anderzijds omdat de aanleiding er een van zorg is. Het apothekersvak staat onder zware druk. De apotheker om de hoek wordt in zijn voortbestaan bedreigd.Te gast is Aris Prins. Hij is voorzitter van de landelijke Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, (KNMP) en geeft zijn mening over de bedreigingen waar het vak mee te maken krijgt en welke oplossingen er mogelijk voor handen zijn.


De zorg is te veel financieel gedreven. Er moet aandacht komen voor de patiënt en zijn medische achtergrond. Meer hierover in de Apotheekcast-TAO deel 2; Huisarts Van Grafhorst in Haaksbergen:

Donderdag 22 december kunt u de tweede aflevering van de Apotheekcast-TAO beluisteren op alle podcastkanalen!

#apotheek #huisarts #podcast #apothekers


#2: Digitalisering van de apothekerswereld: een zegen of een strijd?

De apothekerswereld kent tal van digitale uitdagingen. Processen worden geautomatiseerd, er wordt digitaal met zorgvragers gecommuniceerd en steeds meer kennis en middelen worden digitaal beschikbaar. Is die digitalisering een zegen of een strijd, kan iedereen hierin mee en gaat het niet ten koste van het persoonlijke contact tussen apotheker en cliënten, dat door velen zo wordt geroemd en gewaardeerd.

Pit Janssen wordt landelijk gezien als een voorvechter van vergaande digitalisering/ automatisering en online verspreiding van medicijnen. Dat levert hem de geuzennaam Don Quichot. Op de barricaden! Ook te gast is huisarts Joris van Grafhorst . Hij moet het allemaal maar nog eens zien. Is online zaligmakend en het antwoord op veel vragen?


In het nieuwe jaar gaan wij gewoon door met de Apotheekcast-TAO! Het gaat niet goed in de apothekerswereld. Desiree Wijgman van het actiecomité #WijSlikkenHetNietLanger, wil de barricaden op: Vanaf donderdag 19 januari kunt u de derde aflevering van de Apotheekcast-TAO beluisteren op alle podcastkanalen!


#3 Apothekersassistenten luiden de noodklok: we slikken het niet langer!

We slikken het niet langer. Dat is de naam van een actiegroep van apothekersassistenten die aandacht eisen voor het apothekersvak in Nederland. Dit voortbestaan is in groot gevaar, vindt Desiree Wijgman. Samen met Erik Mijnhardt van TAO, de Twentse Apothekers Organisatie en Lisette Darman neemt ze de situatie in ogenschouw.


De samenwerking tussen #apothekers en #huisartsen in Twente kan op sommige punten worden verbeterd.
Vooral op het gebied van #polyfarmacie, dat geldt voor mensen die meerdere medicijnen en/of vitamines slikken, kan veel winst worden behaald.
Dat blijkt uit de vierde #Apotheekcast van de Twentse Apothekers Organisatie (TAO-UA).

Apothekers en huisartsen verwachten veel van de aanstaande digitaliseringsslag maar huisartsen steken ook de hand in eigen boezen; veel drukte in een praktijk kan worden voorkomen door die praktijk anders in te richten.

Naast presentator Lisette Darman – knuif Darman en TAO-UA voorzitter Erik Mijnhardt zijn Ingeborg (IF) van Lingen huisarts in Nijverdal
en Ulbo Heikens en Lisette Hartkamp in Almelo te gast:

#apotheek#huisarts#Twente


#4: De samenwerking tussen apothekers en huisartsen: flinke kloof of uitstekend?

De samenwerking tussen apothekers en huisartsen in Twente kan op sommige punten worden verbeterd. Vooral op het gebied van polyfarmacie, dat geldt voor mensen die meerdere medicijnen en/of vitamines slikken, kan veel winst worden behaald. Dat blijkt uit de vierde Apotheekcast van de Twentse Apothekers Organisatie (TAO). Apothekers en huisartsen verwachten veel van de aanstaande digitaliseringsslag maar huisartsen steken ook de hand in eigen boezen; veel drukte in een praktijk kan worden voorkomen door die praktijk anders in te richten.

Naast presentator Lisette Darman en TAO voorzitter Erik Mijnhardt zijn Ingeborg van Lingen, huisarts in Nijverdal en Ulbo Helkens, huisarts in Almelo te gast.