Attentie: Optima Farma heeft er voor gekozen WeSlikkenHetNietLanger achter zich te laten, zij sluiten het het e-mailadres weslikkenhetnietlanger@optimafarma.nl.
Hartelijk dank Optima Farma voor jullie inzet en steun in 2021!
Het actiecomité is nu bereikbaar via het nieuwe e-mailadres: weslikkenhetnietlanger@gmail.com.
- Steun uw apotheek – Bron: Steun uw apotheek
Wij, apothekers van elf Zoetermeerse apotheken, hebben eind 2018 een brief aan de toenmalige Minister Bruno Bruins geschreven. We maakten ons zorgen over de toekomst van de apotheek in Nederland en wilden onze ontevredenheid kenbaar maken over het systeem dat zorgverzekeraars prikkelt om vooral niet met elkaar samen te werken en alleen maar naar de eigen kosten te kijken. Dat systeem heeft in de farmacie tot lagere kosten geleid, maar is nu vastgelopen. Het zet hardwerkende apothekers en apotheekmedewerkers maar ook patiënten in de kou.
Gefrustreerde en agressieve patiënten aan de balie vormen de belangrijkste reden voor apothekersassistenten om te stoppen, blijkt uit een peiling die apothekersorganisatie KNMP op verzoek van de NOS heeft gehouden onder bijna 850 van de 2000 apothekers. Het tekort aan apothekersassistenten is al langer een probleem, ook door een hoge uitstroom van jonge werknemers.
Bijna driekwart van de ondervraagde apothekers geeft aan dat hun assistenten dagelijks een gefrustreerde klant aan de balie krijgt en ruim 40 procent heeft wekelijks te maken met verbale en fysieke agressie. “Dit speelt bij elke apotheek. Het is een landelijk en zorgelijk probleem”, zegt voorzitter Aris Prins van het KNMP. Voor 60 procent is de agressie en onvrede van patiënten de hoofdreden om te stoppen
Bron: NOS
#ditisdeprijs – website de visie van Johanna
Krijgen jullie als openbare apotheek vaak grote hoeveelheden genees- en hulpmiddelen terug? Of zien jullie als zorgorganisatie of als burger bergen aan ongebruikte hulpmiddelen bij mensen thuis?
Maak een foto van deze verspilling en zet deze op social media met de hashtag #ditisdeprijs.
Met de campagne #ditisdeprijs willen we de verspilling beter in beeld krijgen, zodat het probleem beter zichtbaar wordt. Want één beeld zegt meer dan 1000 woorden.
Weten wat jij verder kunt doen om verspilling in jouw apotheek of zorginstelling aan kunt pakken? Kijk dan de webinar Dit zijn wij! De apotheek van de toekomst’ van 1 november jl. terug.
Bron: ditisdeprijs
Patiënt moet vaker wachten op zijn medicijnen – Patientenfederatie Nederland.
Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) – Bron: LinkedIn – 17 januari 2023
Wij ontvangen regelmatig signalen over knelpunten in de levering van medische hulpmiddelen. We hebben het dan over gebruikshulpmiddelen zoals incontinentiemateriaal en middelen voor diabetes. Het zorgt voor vervelende situaties als deze hulpmiddelen niet op tijd bij de patiënt zijn. Vandaag zaten wij aan tafel met alle betrokken partijen (patiënten, zorgverzekeraars, leveranciers, apotheken, verpleegkundigen en huisartsen) om tot oplossingen te komen. Met deze oplossingen willen we:
• dat mensen zonder problemen tijdig beschikken over het juiste hulpmiddel.
• dat zorgaanbieders hun tijd kunnen besteden aan het leveren van zorg in plaats van het oplossen van problemen in het proces.
Gezamenlijk hebben we nu alle knelpunten in het bestelproces boven water gehaald. Volgende maand organiseren we een vervolgsessie om deze knelpunten samen op te lossen.
Jennifer Bergkamp – Verpleegkundige bij Buurtzorg Nederland, specialisatie Palliatieve zorg en Zorgtechnologie – Bron: LinkedIn 17 januari 2023
Goedemorgen Mark Rutte, Ernst Kuipers,
U heeft wellicht mijn naam voorbij zien komen, er was wat ophef in de zorg vorige week. Het zou zelfs kunnen dat u mijn naam niet meer wilt zien. Daar heb je die ene verpleegkundige weer die niet loslaat. Mijn verpleegkundige ervaring leert mij dat als je voelt dat iets niet klopt en de specialist niet naar je wil luisteren dat je dan door moet gaan. Dat ik degene ben die moet staan voor mijn cliënten omdat ik ze het beste ken en ik de gezondheidstoestand en de veranderingen daarin het beste kan signaleren. Verpleegkundig Leiderschap heet dat, wellicht ook voorbij zien komen in de media?
We leken ergens te komen toen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) contact zocht omdat we toch vooral in gesprek moesten. Vermoedelijk omdat de media er bovenop zat. De voorbeelden die ik noemde spraken nogal tot de verbeelding. Wilt u misschien nog zo’n voorbeeld; een van mijn cliënten heeft een katheter om de zorg thuis houdbaar te laten zijn, een opname in het verpleeghuis wat eigenlijk zou moeten is geen optie. U bent bekend met de wachtlijstproblematiek. Dus wij werken mee en proberen het op te lossen, een katheter was onder andere een van die oplossingen. Echter door haar verzakking sneuvelt de katheter zo’n 3 keer in de week. Dat past niet in de bestellijst dus krijgt ze geen nieuwe, een oplossing is een hechtpleister voor de katheter op het been echter haar huid is te vet om die pleister een week te laten zitten. Want we mochten dan wel zo’n pleister maar die moest dan wel een week blijven zitten. Dus ook die krijgen we niet extra. We vervangen dus de katheter, die we via omwegen en een beetje mazzel kunnen krijgen hier en daar, te vaak. Wat extra zorgmomenten met zich meebrengt, extra gezondheidsrisico’s en een hoop extra kosten.
Terug naar de Zorgautoriteit. Die gaan inderdaad aan de slag. Er wordt een werkgroep in het leven geroepen om de hokjes op de bestelformulieren aan te passen. Zuster Bergkamp kreeg een aai over haar bol en dat had ze toch maar even goed gesignaleerd. En in mijn gedachten ging ik terug naar mijn tijd als leerling op een verpleegafdeling; “Goed gezien maar ga jij je ondertussen maar even bezig houden met dhr. de Vries. Volgens mij moet hij plassen.” Maar daar ging het niet om, dacht ik ook toen wat bedremmeld. Het gaat om vertrouwen op onze deskundigheid omdat wij precies weten wat kwaliteit is en dat dat als bijkomend voordeel ook nog de goedkoopste optie is.
Als er niet naar onze deskundigheid geluisterd wordt is die prachtige term; “Verpleegkundig Leiderschap” niet meer dan een wassen neus.
Wacht gerust met reageren. Ik ben even bezig om de passie voor mijn vak uit mijn gympen te halen.
Reactie Nederlandse Zorgautoriteit (NZA)
Bedankt dat je dit bij ons hebt aangekaart, Jennifer. We kregen hier inderdaad al verschillende signalen over; ook van anderen. Juist daarom hebben we vandaag met de betrokken partijen gesproken om alle knelpunten boven tafel te krijgen. Dat was nodig om tot oplossingen te kunnen komen. Volgende maand organiseren we daarvoor een vervolgsessie. Mocht jij hier nog input voor hebben, dan horen we het natuurlijk graag.
Bron: Karin Lefeber – Huige op Facebook – 04 februari 2023
Het is niet leverbaar. K*t. Ik open de website van de groothandel. Verwachte leverdatum 18 februari. Dat is over 15 dagen, met het risico dat de datum verder vooruit wordt geschoven en dat de patient niet voldoende heeft. Een ander merk dan. Gelukkig, een ander merk is er wel. Ik voer het in. K*t. Dat mag niet van de zorgverzekering. Dan toch afwijken van het preferentiebeleid en een boete riskeren? Misschien dan het preferente label, maar dan een lagere dosering, zodat de patiënt een dubbele dosering kan innemen. Of juist een hogere en dan halveren. Kan deze tablet wel gehalveerd worden? Even opzoeken bij de kennisbank.
Geen van bovenstaande is mogelijk, dus ik ga kijken bij collega apotheken. Er is er een, aan de andere kant van het dorp die nog wat lijkt te hebben. Ik ga ze bellen. Gelukt! We mogen wat ophalen. Ik bel de bezorger, die precies aan de andere kant van Hoofddorp aan het werk is, of hij naar die apotheek wil rijden om het geneesmiddel daar op te halen en het dan naar onze apotheek wil brengen.
Of niemand heeft het en er is voorlopig niets leverbaar. Ik open weer de kennisbank; Farmanco. Daar staan alle tekorten en eventuele therapeutische alternatieven. Als die er überhaupt al zijn. Laten we eerst concluderen dat er zo’n alternatief is. Ik bel de apotheker voor overleg. Zij gaat de huisarts bellen om het te bespreken en na goedkeuring leveren wij het therapeutische alternatief. Een ander geneesmiddel, met een vergelijkbare werking. De apotheker belt of zelf de patiënt om het uit te leggen, of ze belt mij met de vraag of ik het wil doen. Want ook de apothekers lopen over.
Nu concludeer ik dat er geen therapeutisch alternatief bestaat. K*t. Ik ga kijken of import mogelijk is. Dat kost de apotheek kapitalen, maar we willen alles doen om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Het kan geïmporteerd. Ik bel de apotheker voor overleg en zij besteld het geneesmiddel. Meestal is het er dan binnen 5 werkdagen. Ik bel de patiënt om het uit te leggen.
Het kan niet geïmporteerd worden, collega’s hebben het ook niet en er is geen therapeutisch alternatief. K*t. Dit is zo’n moment waarop de moed je in de schoenen zakt en even op de WC gaat zitten om jezelf te herpakken. Ik bel de apotheker. Zij belt de voorschrijver om te overleggen voor een zo goed mogelijke oplossing. Zij of ik belt dan naar de patiënt om het uit te leggen.
Dit scenario is onze realiteit. Iedere dag opnieuw. We worden vaak gebeld door mensen die terecht ongerust zijn over de verkrijgbaarheid van hun medicatie. En ons antwoord is steevast hetzelfde; we weten het niet. De meest gangbare geneesmiddelen zijn vaak niet verkrijgbaar. Het maakt ‘ons werk’ loodzwaar en stressvol. Altijd achter de feiten aanlopen en onze patiënten keer op keer teleurgesteld de deur uit zien lopen knaagt. Dit had nooit ‘ons werk’ mogen worden en ik ben bang dat mijn collega’s en ik dit niet nog lang kunnen volhouden.
https://www.weslikkenhetnietlanger.nl
Is het een goed idee om meer medicijnen (zonder recept) in de supermarkt of bij een tankstation te gaan verkopen? – Bron: EenVandaag – 17 mei 2022 – De voor- en nadelen van zware pijnstillers aanbieden in een supermarkt of bij een tankstation
- Minister Kuipers voelt urgentie ‘om alles te doen’ om tekorten te voorkomen – Bron: KNMP 14 maart 2023
- De bewindspersoon gaat onder meer met zorgverzekeraars in gesprek over de effecten van het preferentiebeleid.
- Daarin deelt minister Kuipers de breed gevoelde zorgen van apothekers en -assistenten hierover. Naast het inzichtelijk maken van de problematiek richt de minister zich in de Kamerbrief op een aantal (nieuwe) oplossingsrichtingen.
- Je betaald bijna €390 premie per maand aan de Zorgverzekering. Je hebt een aantal medische aandoeningen waardoor je genoodzaakt bent een vrij uitgebreide #verzekering moet afsluiten. – Bron: LinkedIn – Jacky van de Pol – van Holland – Raadslid GemeenteBelangen Ede – 14 maart 2023
- Machteloos, machtigingloos #AZIL – Bron: LinkedIn – Bron: LinkedIn – 13 maart 2023
- Korte boodschap: “tekorten medicijnen vallen allemaal wel mee en preferentiebeleid heeft er niets mee te maken’. – Bron: LinkedIn – 12 maart 2023
- Doorbraak: gaat de rechter de tarieven van zorgverzekeraars toetsen? – Bron: AKD – 10 maart 2023
- Meerderheid apothekers vreest bijwerkingen bij wisseling medicijn diabetespatiënt – Bron: medicalfacts – 10 maart 2023
- Geneesmiddelvoorziening in gevaar door ontoereikende bekostiging – Bron: Mosadex Groep – 10 maart 2023
- Vorig jaar toename ernstige tekorten medicijnen – Bron: Pharmaceutisch Weekblad – 8 maart 2023
- BG Pharma: distributie medicijnen is in gevaar – Bron: Pharmaceutisch Weekblad- 8 maart 2023
- NU’91 zet de ‘Zorg op Zwart’ – Bron: Skipr – 2 maart 2023
- Ook roept NU’91 verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren op om vanaf dinsdag 14 maart elke dinsdag zwarte kleding te dragen op het werk.
- Dit nog even naast mijn eigen gevoel en die van mijn mede diabeten – Bron: LinkedIn – Willem Veenendaal – 2 maart 2023
- Dit betekend dus dat mijn zorgkosten per doosje met € 3,96 stijgt. Een jaarlijkse stijging van € 31,68!
- Nederland telt zo’n 100.000 type 1 diabetes patiënten en het marktaandeel van Coöperatie VGZ is 24%. Dus zo’n 24.000 mensen hebben dezelfde ervaring als dat ik gisteren gehad heb.
- Is het mogelijk om naast een stijging van de zorgkosten van 24.000 x € 31,68 = € 760.320,00 ook door te rekenen wat de impact is op:
- De kosten en het gevoel van de apotheker
- Het aantal uitgiftes dat teruggedraaid wordt en dus verspilling
- De druk op en de kosten die dit met zich meebrengt van huisartsen, thuiszorg en het ziekenhuis
- Dit nog even naast mijn eigen gevoel en die van mijn mede diabeten.
- Keyani Youens, Andrea Schouw-Naphegyi, Joy Rinsampessy en Paul Lebbink over het medicijntekort – Bron: NPO1 – 1 maart 2023
- Patiënt blijft blind slikken, patiëntenfederatie wil jaarlijkse medicijncheck – Bron: De Telegraaf – 1 maart 2023
- Onderzoek: patiënten blijven medicijnen doorslikken zonder overleg met arts – Bron: NOS – 1 maart 2023
- ‘Geneesmiddelen zijn geen snoepjes’ – Bron: KRO-NCRV – 1 maart 2023
- NZa, ACM en Zorginstituut slaan handen ineen tegen dure medicijnen – Bron: Skipr – 28 februari 2023
- Rol apotheker in de geneesmiddelenzorg kan worden versterkt, vinden burgers – Bron: ApothekersNieuws – 28 februari 2023
- Maakt u zich ook zorgen of uw medicijnen nog wel beschikbaar blijven? Help mee om medicijntekorten te voorkomen! – Bron: ZZWW – Zorg zoals de Westfries het wil | Zie ook LinkedIn
- Niets wijst op het (willen) stoppen met het preferentiebeleid – Bron: Zorgenstelsel.nl – 27 februari 2023
- Enorme winst farmaceuten door miljardeninvesteringen overheden -Bron: Skipr – 27 februari 2023
- Afgelopen week mijn vast contract opgezegd. Na 8 jaar gewerkt te hebben in verschillende apotheken is het nu tijd voor iets heel anders en ga ik iets doen wat ik leuk vindt. – Bron: LinkedIn 14 februari 2023
- Hoe houden we ook in de toekomst geneesmiddelen betaalbaar en toegankelijk voor Nederlandse patiënten? – Bron: LinkedIn – 23 februari 2023
- Minister Kuipers bespreekt verbetermogelijkheden inkoopbeleid zorgverzekeraars – Bron: Skipr: 23 februari 2023
- Openbare versus online apotheek – Bron: Arts en auto – 23 februari 2023
- NFZ ontwikkelt tool die apothekers zoektijd in contracten moet besparen – Bron Skipr: 22 februari 2023
- Kamer uit zorgen over stapeling eigen betalingen in de zorg – Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen – 21 februari 2023
- DE LIJDENDE APOTHEKERSASSISTENTEN – Bron: LinkedIn -19-2-2022 – Oorspronkelijk bericht Carlo Schneider
- Minister Kuipers wil rol zorgverzekeraar niet verkleinen – Bron BNNVARA – Zembla – 16 februari 2023
- Opnieuw acties BENU-apothekers voor beter salaris – Bron: Pharmaceutisch Weekblad -16 februari 2023
- KNMP steunt CBG-onderzoek naar status UAD-geneesmiddelen – Bron: KNMP- 16 februari 2023
- Zorgprominenten aan kabinet: ‘Voorkom dat mensen ziek worden door armoede’ – Bron: Skipr – 16 februari 2023
- Kuipers wil meer regie op ontwikkeling geneesmiddelen – Bron: Skipr – 15 februari 2023
- Geneesmiddelentekorten treft steeds meer mensen, merkt ook Dwingeler apotheker Simone Jans uit Steenwijk – Bron: Dagblad van het Noorden – 14 februari 2023
- Patiënten wil hun medicijngebruik in het ziekenhuis zelf regelen – Bron: Qruxx – 13 februari 2023
- De inkoopprijs van een blaaskatheter is 50 cent. Als #huisarts een katheter regelen kost een paar uur. Althans, als je de regels volgt. – Bron: LinkedIn – Sophie Brühl – 13 feburari 2023
- Boze BENU-apothekers gaan tien dagen staken – Bron: Skipr – 13 februari 2023
- De bodem van de markt voor merkloze medicijnen lijkt nu wel bereikt – Bron: NRC 11 februari 2023
- Huisarts: medicijntekort is gevolg van slecht beleid – Bron: EW Magazine – Bron: EW (Het grootste opinie-platform van Nederland) – 11 februari 2023
- Nieuwe subsidieronde voor apotheken om regeldruk te verminderen – Bron: KNMP – 9 februari 2023
- Artsen boos omdat diabetespatiënten van medicijn moeten wisselen: ‘Kost alleen maar meer’ – Bron: RTL Nieuws – 9 februari 2023
- Apothekers en thuiszorg Rotterdam-Rijnmond koppelen systemen voor medicatieveiligheid – Bron: Skipr – 7 februari 2023
- Het onvermijdelijke einde van de Zorgverzekeringswet – Bron: Zorgvisie – 6 februari 2023
- Kamervragen over geneesmiddelentekorten en preferentiebeleid – Bron: ApothekersNieuws – 2 februari 2023
- Het Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van cijfers van KNMP Farmanco over de geneesmiddelentekorten. Het VVD-Kamerlid wil weten welke invloed het preferentiebeleid van zorgverzekeraars op de tekorten heeft. Ook wil het Kamerlid van minister Kuipers (VWS) horen hoe ervoor wordt gezorgd dat dit voorkeursbeleid geen verstorend effect heeft. Kamervragen worden doorgaans binnen drie weken door de minister beantwoord.
- Lees hier de Kamervragen van de VVD
- Opinie: Medicijnen vrijgeven? Vak van apotheker verdient herwaardering in plaats van uitkleding – Bron: de Volkskrant – 29 januari 2023
- Veel apothekers zitten klem door de eisen van verzekeraars. Terwijl ze juist hard nodig zijn in het zorgstelsel en bijdragen aan een veilig medicijngebruik, betoogt expert Hester de Bok.
- OVER DE AUTEUR
Hester de Bok is senior auditor bij Stichting Kwaliteit Apotheken Nederland en directeur van Bureau De Bok.
- We kunnen niet alle medicijntekorten voorkomen of oplossen, hoe vervelend dat ook is – Ernst Kuipers – Bron: LinkedIn – 28 januari 2023
- Pil nodig? – Bron: LinkedeIn – 28 januari 2023
Dan maar hopen dat-ie niet op is, want we hebben een medicijntekort in Nederland. Waar zijn onze medicijnen gebleven?
Input geleverd voor deze film van de NOS, gemaakt door Dennis Hoogeveen.
Het kijken waard! 👇
https://nos.nl/op3/video/2461544-waarom-je-medicijn-steeds-op-is - Meer patiënten moeten langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel om prijs laag te houden – Bron: de Gelderlander – 27 januari 2023
- Duizenden mensen moeten waarschijnlijk langer wachten op nieuwe medicijnen, omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die al zijn goedgekeurd voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra worden bekeken. Ook wordt onderhandeld over de prijs.
- Minister genoodzaakt
Kuipers begrijpt dat de vertraging voor patiënten lastig is, schrijft hij in de Kamerbrief. ‘Tegelijkertijd zijn de leveranciers van geneesmiddelen primair zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop, en de snelheid waarmee, zij toegang krijgen tot het Nederlandse basispakket. Zolang zij uitzonderlijke hoge prijzen blijven vragen voor dure intramurale geneesmiddelen, ben ik genoodzaakt om maatregelen te treffen die een beheerste instroom van deze geneesmiddelen mogelijk maken.’ - Autoriteit doet onderzoek naar hoge prijzen
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is deze week een onderzoek begonnen naar mogelijk excessieve prijzen van drie geneesmiddelenfabrikanten. De bedrijven moeten beter onderbouwen waarom ze deze prijzen vragen. Ook heeft de ACM signalen dat sommige medicijnen tegen de afspraak in alleen in bundels te koop zijn, waardoor patiënten onnodig veel dure medicijnen moeten afnemen.
- ‘Tekort medicijnen zal dit jaar verder oplopen’ – Bron Skipr – 27 januari 2023
- Vanochtend heeft Evianne van der Kruk, secretaris VJA, kunnen vertellen over de impact van het geneesmiddeltekort voor patiënten bij het programma ‘Goedemorgen Nederland’. In 2022 waren er meer dan 1500 geneesmiddelen langer dan twee weken niet leverbaar in Nederland. Als er niet gauw wordt ingegrepen door #Ernst Kuipers dan zal dit aantal alleen maar groter worden in 2023. We kijken uit naar oplossingen waarbij er gekeken wordt om productie dichterbij huis te krijgen, het preferentiebeleid van zorgverzekeraars wordt gemoderniseerd én er gehouden wordt aan afspraken rondom de ijzeren voorraad. Alleen als we de geneesmiddeltekorten kunnen terugdringen dan kunnen we de patiënten stabiel voorzien van hun vertrouwde geneesmiddelen.
Bekijk de aflevering hier: https://lnkd.in/dQv3ceAG
#patiëntenfederatie#geneesmiddeltekort – Bron LinkedIn – 26 januari 2023 – naar artikel - 3,2 miljoen medicijngebruikers afhankelijk van één fabrikant – Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen – 26 januari 2023
- ‘Brandbrief geneesmiddelentekort’ – Bron: LinkedIn – 24 januari 2023
- Het kon niet uitblijven, vandaag is de brandbrief verstuurd door o.a. Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) Federatie Medisch Specialisten Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en Nederlands Huisartsen Genootschap
- De tekorten aan geneesmiddelen nemen zodanig toe dat de farmaciezorg én de gezondheidszorg onder enorme druk komt te staan. Het is inmiddels een onwerkbare situatie geworden. Apotheken zijn uren per dag kwijt om te zoeken naar alternatieven. Verschillende doosjes en wisselingen van (dosering) geneesmiddelen zorgen ervoor dat de patiënt niet meer goed weet wat men slikt. Wat weer kan leiden tot misverstanden en medicatie incidenten.
- De koepelorganisaties en het ministerie van VWS zijn zich inmiddels bewust dat het structurele geneesmiddelentekort leidt tot grote problemen. Er moet nu wat gaan gebeuren anders steven we af op een #farmacieinfarct.
- Ook #apotheekdepoort heeft haar zorgen geuit tijdens het werkbezoek van de ministers Ernst Kuipers en Conny Helder. Er is gesproken over het preferentiebeleid van de vele, verschillende verzekeraars. Ieder jaar maken ze weer nieuwe inkoopafspraken met leveranciers en de gecontracteerde apotheken. Het zal macro budgettair, en vanuit de korte termijnvisie ‘spotgoedkoop’ zijn. Weinig rekening houdend met de logistieke ellende die dit veroorzaakt, en of het geneesmiddel wel toereikend beschikbaar is voor de apotheek en de patiënt.
- De problemen moeten aan de landelijke overlegtafels met spoed worden besproken. Het inkoopbeleid Zorgverzekeraars Nederland heeft geleid tot extreme verschraling van farmaciezorg én structurele verspilling van genees- en hulpmiddelen.
- De apotheek wordt ook nog eens overstelpt met ongebruikte geneesmiddelen (zoals te zien op de foto). Enerzijds goed dat de burger beseft dat dit niet in het riool of op de afvalberg terecht moet komen, maar ook zorgelijk dat steeds grotere hoeveelheden worden teruggebracht (#brengonsterug).
- Geneesmiddelen die niet zijn gebruikt, ten tijde van enorme tekorten! Het verzoek aan Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en KNMP om dit heikel punt met hoge urgentie op te pakken.
- We zijn in gesprek met CZ om in navolging op het initiatief van a.s.r. verzekeringen ism Logistics Community Brabant en #apotheekdepoort een pilot te starten om kwalitatief zinnig, zuinig en duurzaam de farmaciezorg te (her)inrichten. Geen gemakkelijke opgave, en met dit initiatief zijn de problemen vandaag niet opgelost.
- Een langertermijnplan van, voor en door alle belanghebbenden zal moeten gaan leiden tot de continuïteit van (farmacie) zorg.
- https://lnkd.in/eX74vuq5
- continuïteit farmaceutische zorg en geneesmiddelentekorten (brandbrief) – Bron: NHG – 24 januari 2023
- LHV zegt alsnog ja tegen IZA – Bron: Skipr – 24 januari 2023
- Grootschalige verspilling van medische hulpmiddelen – Bron: Linkedin – 24 januari 2023
- “De cijfers liegen er niet om. Verzekeraar ASR schat dat jaarlijks in Nederland zo’n 2,3 miljard euro wordt verkwist doordat overtollige medicijnen, verpleegartikelen en incontinentiemateriaal ongebruikt vernietigd worden”.
- Vandaag verscheen het artikel in BN de Stem over de grootschalige verspilling van medische hulpmiddelen.
- #Apotheekdepoort, Logistics Community Brabant en a.s.r. verzekeringen zijn samen een project gestart om de verspilling tegen te gaan.
- We worden dagelijks geconfronteerd met een berg aan ongebruikte retourzendingen waar we wettelijk niks mee mogen.
- Middels aanbesteding sluiten de zorgverzekeraars contracten af met landelijke postorderbedrijven die de spullen thuis afleveren bij patiënten.
- Aan de voorzijde zal het inkoopbeleid medische hulpmiddelen een zinnige en zuinige deal zijn. Het gevolg is echter dat apotheken dagelijks overspoeld worden met ongebruikte hulpmiddelen, geleverd door de postorderbedrijven.
- Normaal gezien moet een verzekerde zelf contact leggen met zo’n bedrijf om bijvoorbeeld incontinentiemateriaal geleverd te krijgen. Het is alleen zo omslachtig en ingewikkeld dat de oudere of kwetsbare verzekerde de huisartsenpraktijk of apotheek belt voor ondersteuning.
- Onze opgeleide doktersassistentes incontinentiezorg zijn, net als de apothekersassistentes veel tijd kwijt om de hulpmiddelen te regelen voor de patiënt die er zelf niet uitkomt. Iedere zorgverzekering heeft namelijk eigen afspraken, met verschillende bedrijven, die ook nog ieder jaar worden gewijzigd. Een extra taak die er via de achterdeur is bijgekomen ter compensatie van het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars. Iets wat juist niet bijdraagt aan Ontregel de Zorg
- De reactie van CZ n.a.v. dit artikel staat in schril contrast tot de grote hoeveelheden ongebruikte hulpmiddelen en materialen die wij terug ontvangen. Naast de last die de patiënt of diens mantelzorger, de huisartsenpraktijken en apotheken ervaren.
- We staan als samenleving aankomende decennia voor een enorme opgave als het gaat om duurzame, toegankelijke en betaalbare zorg.
- Joep De Groot we nodigen u en andere zorgverzekeraars van harte uit om kopje koffie te komen drinken in ons centrum. U kunt dan met eigen ogen de grote hoeveelheden teruggebrachte hulpmiddelen aanschouwen.
- Wij denken in oplossingen en gaan hierover graag in gesprek, want alleen samen komen we verder.
- Brigit van Soest-Segers• 2eDirecteur van de Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers – Bron: LinkedIn – 24 januari 2023
- Gezamenlijke brief aan de minister over geneesmiddelentekorten.
De Federatie Medisch Specialisten, Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlands Huisartsen Genootschap Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) KNMP en Patiëntenfederatie Nederland uiten in een gezamenlijke brief aan minister Kuipers (VWS) hun zorgen over geneesmiddelentekorten
De partijen vragen de minister om prioriteit te geven aan het gezamenlijk treffen van maatregelen voor een duurzame ontwikkeling van geneesmiddelen in Nederland en Europa.
De ondertekenaars van de brief maken zich ernstig zorgen over de kwaliteit en continuïteit van farmaceutische zorg aan de patiënt door het oplopend aantal geneesmiddeltekorten.
Een verdere afname van de productie van geneesmiddelen in ons land is tegenstrijdig met het streven naar een eerlijke en duurzame markt.
Het is van belang om te investeren in Nederland en Europa om voor de productie van essentiële geneesmiddelen niet afhankelijk te blijven van grondstofleveranciers en fabrieken in China of India.
Het uitgangspunt zou moeten verschuiven naar economische veiligheid in plaats van economische efficiëntie, aldus de briefschrijvers.
#duurzaamheid #duurzamefarmacie #geneesmiddelentekorten #therapietrouw #medicatieveiligheid #wisselingen in verpakking. #patient #kwetsbare patiënt
- Carlo Schneider
Helder verhaal maar voordat we in NL daar de vruchten van zien zijn we minimaal 10 jaar verder. Je stampt niet binnen korte tijd vele productielijnen uit de grond. De focus MOET NU liggen op de korte termijn.
- Brigit van Soest-Segers Directeur van de Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers
Het is inderdaad nu een urgent probleem Carlo Schneider. Dit vergt inderdaad nú een systeemverandering naar een eerlijkere en duurzame markt. Gelukkig dat er een doorstart is van InnoGenerics maar als het systeem niet veranderd gaat het alsnog niet werken. Dit geldt ook voor veel andere duurzame generieke fabrikanten die onder water staan.
- Gezamenlijke brief aan de minister over geneesmiddelentekorten.
- Meer prijsonderhandelingen over nieuwe dure geneesmiddelen – Bron: Rijksoverheid – 24 januari 2023
- Een groeiend aantal patiënten is voor hun zorg aangewezen op nieuwe, innovatieve geneesmiddelen. Het is van belang dat deze patiënten nu en in de toekomst kunnen rekenen op passende zorg. Daarom is het belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar en toegankelijk blijven. Nieuwe innovatieve geneesmiddelen zijn vaak erg duur en de uitgaven hieraan nemen al jaren toe. Dat wordt op termijn onhoudbaar en daarom laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de regels voor toelating van dure geneesmiddelen tot het basispakket verzekerde zorg per 1 juli 2023 aanpassen. Hij doet dit door de zogenoemde sluiscriteria aan te scherpen.
- Carlo Schneider
Ernst Kuipers het is goed om naar de dure middelen te kijken en die beschikbaar te maken. Dit mag echter nimmer ten koste gaan van de goedkope middelen die bestemd zijn voor 99,5% van de Nederlanders. Zij betalen nu de tol voor de dure geneesmiddelen, shoppen op internet om ergens hun niet beschikbare medicatie te vinden. Het niet beschikbaar zijn van goedkope middelen heeft de kritische grens al lang overschreden. Waar wacht u nog op
- De grote onbekende achter het medicijntekort – Bron: Pointer – KRO-NCRV – 22 januari 2023
- Dit jaar is het aantal medicijntekorten hoger dan ooit. Als belangrijkste reden wordt de lage prijs voor geneesmiddelen genoemd die fabrikanten krijgen in Nederland. Daardoor leveren ze eerder aan landen waar ze een goede prijs krijgen en staat Nederland achter in de rij.
- Een bepalende factor bij het vaststellen van die medicijnprijs zijn de zorgverzekeraars. Met het inkoopbeleid regelen zij welke geneesmiddelen ze vergoeden. Ze kiezen altijd voor de goedkoopste medicijnen, en die lopen dus extra risico om niet geleverd te kunnen worden.
- Dit jaar hebben zorgverzekeraars het inkoopbeleid uitgebreid waardoor je als patiënt nog vaker achter het net vist.
- Waarom vragen zorgverzekeraars premie voor medicijnen die door hun eigen inkoopbeleid slecht of niet leverbaar zijn?
- ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand – wat is de duurste catheter van het land? – Bron: Carend – 22 januari 2023
- Hoe een catheter van 2,61 euro uiteindelijk een heleboel pijn bij een stervende patiënt, 1000 euro en heel veel tijd en frustratie kostte. Het ergste van het verhaal is dat dit beleid is en dus dagelijks op vele plaatsen gebeurt. Carend ontvangt graag uw ervaringen op dit gebied op redactie@carend.nl. Wij volgen dit dossier op de voet, want er zou vanuit de zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit inmiddels aandacht voor dit onderwerp zijn. Mooi begin, maar het moet opgelost worden. Zo snel mogelijk.
- Op het laatste moment toch doorstart voor failliete medicijnfabriek InnoGenerics in Leiden – Bron: AD – 20 januari 2023
- Volgens de minister zijn er ‘vele oorzaken’ voor het huidige medicijnentekort: zo zijn er wereldwijd tekorten aan grondstoffen en productiecapaciteit, terwijl er wereldwijd ook een sterk groeiende vraag naar generieke geneesmiddelen is. Om daar uit te komen, geeft Kuipers aan ook in gesprek te gaan met de apothekers en verzekeraars.
- Zorgen
Apothekers deelden vorige week hun zorgen over de sluiting van InnoGenerics. Ook omdat vorig jaar het hoogste aantal medicijntekorten ooit werd geteld. Mind, de organisatie die opkomt voor cliënten en hun naasten in de geestelijke gezondheidszorg, sprak eveneens ‘ernstige zorgen’ uit. Dat ging specifiek over medicatie voor de behandeling van bipolaire aandoeningen en een kalmeringsmiddel. Volgens Mind was InnoGenerics het enige bedrijf in Nederland dat deze middelen maakte.
- Data-analyse als medicijn tegen leveringsproblemen – Bron: Panacea Informatics – 20 januari 2023
- Tweede Kamer verdeeld over bredere beschikbaarheid UAD-geneesmiddelen – Bron: KNMP – 19 januari 2023
- Apothekers zichtbaar in de media over zorgen geneesmiddelentekorten – Bron: KNMP – 19 januari 2033
- Patiënten zoeken met oproepjes op sociale media wanhopig naar medicijnen – Bron: RTL Nieuws – 19 januari 2023
- Medicijn voor Bram (3) met epilepsie niet leverbaar: nog maar voorraad voor ruim één week – Bron: NH – 19 januari 2023
- Kuipers onderzoekt aanscherping verkoopregels medicijnen – Bron: Skipr – 18 januari 2023
- Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) gaat kijken of de regels rond de verkoop van geneesmiddelen die alleen verkocht mogen worden bij de drogist of apotheek aangescherpt moeten worden. Dat heeft hij toegezegd in een Kamerdebat. Wel wil hij vasthouden aan zijn plan om het juridisch mogelijk te maken om de voorlichting over die middelen online of telefonisch te doen. Nu mag dat eigenlijk niet, al gebeurt het wel.
- ‘Nieuwe prijsmaatregel medicijnen dupeert patiënt nog meer’ – Bron: ApothekersNieuws – 18 januari 2023
- Zorgen over tekort aan psychofarmaca door sluiting InnoGenerics – Bron: Skipr – 18 januari 2023
- ‘WE SLIKKEN HET NIET LANGER’. – Bron: Ellen Social – 18 januari 2023
- ‘Nederland staat achteraan in de rij bij beschikbaarheid medicijnen’ – Bron: Vereniging Innovatieve geneesmiddelen
- Medicijn niet leverbaar – wat nu? – Bron: PlusOnline – 17 januari 2023
- Honderden medicijnrecepten niet leverbaar: “Soms raken mensen wanhopig” – Bron: NH Nieuws – 17 januari 2023
- ACTIEWEEK #WE SLIKKEN HET NIET LANGER – Bron: TAO-UA -17 januari 2023
- Twentse apothekersassistenten zijn medicijntekorten zat en willen dat Tweede Kamer ingrijpt – Bron: RTV Oost – 17 januari 2023
- Twentse apothekers slikken het niet langer: actie tegen geneesmiddelenbeleid, met steun patiënt -Bron: Tubantia – 17 januari 2023
- Apothekers: vorig jaar hoogste aantal medicijntekorten ooit – Bron: Skipr – 15 januari 2023
- Groot medicijntekort dreigt: ‘Voortdurende stress en angst bij patiënten’ – RTL nieuws – 15 januari 2023
- Apothekers: vorig jaar hoogste aantal medicijntekorten ooit – Bron: Tubantia – 14 januari 2023
- Onderstaande teletekst pagina even onder uw aandacht… – Bron LinkedIn – 14 januari 2023
- Apothekers: vorig jaar hoogste aantal medicijntekorten ooit – Bron: Upday – 14 januari 2023
- Er is nog nooit zo’n groot #medicijntekort geweest als in 2022, wat bij duizenden #medicijngebruikers voor stress zorgt. Zij kunnen er niet op vertrouwen dat hun #medicijn er is en alternatieven werken soms minder goed of hebben bijwerkingen. #KassaTV – Bron: Twitter -14 januari 2023 – Tweet op twitter
- Sluitende fabrieken en oplopende tekorten: wat is er aan de hand met medicijnen? – Bron NOS – 14 januari 2023
- Apothekers wijzen op gevaar verkoop meer medicatie bij supermarkt – Bron: Skipr – 13 januari 2023
- Apothekers waarschuwen voor de gevaren van het makkelijker beschikbaar maken van onder meer bepaalde maagzuurremmers en laxeermiddelen. De Tweede Kamer bespreekt volgende week de mogelijkheid om voorlichting over bepaalde medicijnen in winkels ook digitaal te mogen aanbieden.
- Een wijziging van de regelgeving zou het mogelijk maken om die middelen ook te verkopen in bijvoorbeeld een tankstation, supermarkt of andere winkel, legt apothekersorganisatie KNMP uit. Er hoeft dan namelijk geen geschoolde medewerker meer in de buurt te zijn. “Zolang er maar een computerscherm of telefoon in de winkel hangt”, aldus een woordvoerder.
- Verkeerd gebruik
Zo kunnen de genoemde maagzuurremmers de werking van bloedverdunners versterken. Dat vergroot het risico op bloedingen. Laxeermiddelen worden soms misbruikt door mensen met eetstoornissen. Neusspray werkt bij verkeerd gebruik verslavend en wie de anti-allergiemiddelen tegen reisziekte slikt, mag eigenlijk 24 uur niet autorijden. - Wet verouderd
Het kabinet vindt juist dat de wet verouderd is. Digitale communicatie wordt overal in de zorg gebruikt. Bovendien bieden drogisten ook in webwinkels medicatie aan en ook dan krijgt de consument digitaal advies. Altijd fysiek een kenner in de buurt hebben is dus niet nodig, zo redeneert het kabinet.
- Medicijnenfabrikant InnoGenerics stopt definitief productie – Bron: Skipr – 11 januari 2023
- Het medicijnentekort is een gevolg van het gevoerde beleid – Bron: NRC – 9 januari 2023
- Onze apotheken mogen wel wat aardiger zijn voor patiënt en personeel – Bron: Wynia’s Week – 7 januari 2023
- Apothekersassistentes in actie: ‘We slikken het niet langer’ – Bron: de Gelderlander – 6 januari 2023
- Apothekers hebben genoeg van agressieve patiënten: ‘Iemand gooide spullen naar de assistent’ – Bron: Omroep Zeeland – 6 januari 2023
- KNMP wil graag overleg met minister Kuipers over digitale farmacie – Bron: KNMP – 5 januari 2023
- KNMP-standpunt Landelijk opererende internetapotheek – Bron: KNMP
- ‘Marktwerking in de zorg is een voorbeeld voor woningmarkt en energiesector’ – Bron: Skipr – 5 januari 2023
- ZN: levering medicijnen niet in gevaar door faillissement InnoGenerics – Bron: Skipr – 4 januari 2023
- ‘Digitale farmacie helpt zorg betaalbaar te houden’ – Bron: Pharmaceutisch Weekblad – 3 januari 2023
- Lezers reageren: ‘Ga zo door, beste jonge liberalen’ – Bron FD – 3 januari 2023
- Kuipers ziet geen bezwaar in VGZ-promotie van online apotheken – Bron: Skipr – 2 januari 2023
- Kans op doorstart medicijnfabrikant InnoGenerics klein – Bron: Skipr – 30 december 2022
- Wat er per 1 januari 2023 verandert in de apotheek – Bron: Apotheek.nl – 28 december 2022
- Medicijnentekort steeds nijpender: ‘Het is heel vreemd om na 25 jaar ineens zonder te zitten’ – Bron: Omroep Zeeland – 28 december 2022
- Kuipers houdt ook in 2023 rekening met tekorten aan medicijnen – Bron: Skipr – 23 december 2022
- Dit verandert er per 2023: vergoeding vitamine D, GDV-bekostiging, leidraad Verantwoord Wisselen en meer – Bron: KNMP – 22 december 2023
- Tekort aan medicijnen: Ritalin amper verkrijgbaar, ook problemen met antibiotica en parkinsonmedicijn – Bron: De Gelderlander – 22 december 2022
- Radeloze ouders uit Duitsland massaal naar Dinxperlo: ‘Moeder met doodziek kind stond te wachten tot we open gingen’ – De Gelderlander – 21 december 2022
- Laatste kans voor Nederlandse medicijnfabriek, overheid hoopt op doorstart – Bron: AD – 21 december 2022
- Failliete medicijnfabriek draait door tijdens overnamegesprekken – Bron: Skipr – 21 december 2022
- CBG start met verlenen toestemming voor tijdelijk afwijkende verpakkingen – Bron: CBG College ter beoordeling van geneesmiddelen – 19 december 2022
- ‘Witte zakdoekjes voor zorgverzekeraar Coöperatie VGZ’ – Bron: LinkedIn – David Wagemaker – 17 december 2022
- Tweede Kamer: stel geld beschikbaar voor onderzoek naar toename van agressie in de eerste lijn – Bron: Farma Magazine: 16 december 2022
- Tweede Kamerleden pleiten ervoor om meer geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar de toename van zowel verbale als fysieke agressie in de eerstelijnszorg. Dit pleidooi komt voort uit resultaten van een recente enquête van NOS en KNMP waaruit blijkt dat 40 procent van de apotheekteams in 2022 wekelijks met agressie te maken had.
- #weslikkenhetnietlanger – Bron: LinkedIn – Jordi Butterhoff MBA – 15 december 2022
- CZ wijst per 1 maart 2023 de insuline glargine injecties (Lantus®) van Genzyme Europe aan als voorkeursmiddel – Bron: CZ – 15 december 2022
- Minister Kuipers onderzoekt effecten uitstroom vitamine D op verzoek van Tweede Kamer – Bron: KNMP – 15 december 2022
- Farmaceuten zijn vergunningen kwijt door gebrekkig onderzoek – Bron: Skipr – 14 december 2022
- Tweede Kamer stemt in met onderzoek naar agressie en intimidatie in apotheek – Bron: ApothekersNieuws – 14 december 2022
- Nederlandse fabrikant InnoGenerics failliet: nieuwe tekorten niet uitgesloten – Bron: KNMP – 14 december 2022
- Brandbrief aan minister Kuipers: houd medicijnproductie in Nederland – Bron: RTL Nieuws – 8 maart 2022
- Mogelijk medicijntekort door faillissement InnoGenerics – Bron: Sleutelstad – 14 december 2022
- Frustratie om grootste medicijntekort ooit (en dit is waarom een oplossing nog ver weg is) – Bron: De Stentor – 14 december 2022
- Nederlandse zorguitgaven op een na hoogste van de EU – Bron: Skipr – 5 december 2022
- Nederland gaf in 2020 per persoon bijna het meeste uit aan gezondheidszorg van alle EU-landen, alleen Duitsland spendeerde per hoofd van de bevolking nog meer.
- Het aandeel dat Nederlanders zelf bijdroegen in de kosten, was echter een van de laagste.
- Eigen betalingen
Nederlanders, Fransen en Luxemburgers betaalden verder het minste zelf: respectievelijk 9,3 en 8,9 en 8,4 procent van de gezondheidsuitgaven. Eigen betalingen omvatten onder andere het eigen risico en de eigen bijdragen van verzekeringen of wettelijke regelingen.
- Apothekers en verzekeraars kruisen degens over vergoeding, stakingen dreigen – Bron: FD – 8 december 2022
- Een groep apothekersassistenten ageert als actiecomité WeSlikkenHetNietLanger al twee jaar tegen de ‘kaalslag’ van hun vak, zegt mede-oprichtster Désirée Wijgman-Niesink.
- Kwart van zorgverlaters wil best terug – Bron: Skipr – 2 december 2022
- IGJ ziet toe op veiligheidsvoorraad geneesmiddelen – Bron: KNMP – 1 december 2022
- Verzekeraars maken ongecontracteerde zorg duurder of onmogelijk – Bron: Skipr – 1 december 2022
- Zorginstituut gaat elf dure medicijnen beoordelen -Bron: Pharmaceutisch Weekblad – 23 november 2022
- Meer mensen kiezen voor hoog eigen risico: ‘Denk er heel goed over na’ – Bron: Het Parool – 24 november 2022
- PODCAST: SLECHTS 50% VAN DE MENSEN NEEMT MEDICATIE OP DE JUISTE WIJZE IN – Bron: Ellen Social – 19 november 2022
- Coronamedicijn Paxlovid voor risicogroepen vergoed uit basispakket – Bron: KNMP – 17 november 2022
- Overval op apotheek in Hilversum. Politie maakt klopjacht op dader – Bron: De Gooi- en Eemlander – 17 november 2022
- POSTBEZORGER LAAT MEDICATIE ONBEHEERD ACHTER! – Bron: Ellen Social – 14 november 2022
- VGZ doet er nog een schepje bovenop en die gaat zelf op de stoel van de apotheker zitten. Online apotheek laat me niet lachen. En hoe gaan we om met leveringsproblemen en belangenverstrengeling? De apotheker heeft een controlerende rol. Die is er niet voor niets gekomen. De patiënt staat voorop bij de apotheek en bij een verzekering is dat wel anders.
- Marktplaats en IGJ slaan handen ineen voor aanpak illegale handel in geneesmiddelen – Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – 14 november 2022
- Zorgpremies grote vier verzekeraars bekend: tussen de 138 en 142 euro – Bron: NOS – 12 november 2022
- Wat doet de VGZ groep met dat premie geld? Ze worden de duurste, bieden geen keuze vrijheid (nota bene ONVZ, een pure restitutie verzekeraar, is met z’n 134,50 EUR aanzienlijk goedkoper dan VGZ of zelfs dan de goedkoopste grote verzekeraar CZ (137,50) en VGZ durft dan nu ook nog eens contracten voor 2023 aan apotheken aan te bieden waar elke apotheek op achteruit gaat financieel gezien: en dat in deze tijden van inflatie en enorme kostenstijgingen… 🤷🏻♂️ Moet ik wel dat VGZ contract tekenen voor 2023? Maar dat betekent dat mijn klanten met een VGZ polis flink moeten reizen voor gecontracteerde zorg… aan de andere kant stuurt VGZ ze nu ook al actief naar internet apotheken (gratis reclame/promotie door VGZ voor die internet apotheken vind ik sowieso oneerlijke concurrentie). Wat vinden jullie? – Bron: LinkedIn – 12 november 2022
Link naar bijdrage Wat doet de VGZ groep met dat premie geld?
- Wat doet de VGZ groep met dat premie geld? Ze worden de duurste, bieden geen keuze vrijheid (nota bene ONVZ, een pure restitutie verzekeraar, is met z’n 134,50 EUR aanzienlijk goedkoper dan VGZ of zelfs dan de goedkoopste grote verzekeraar CZ (137,50) en VGZ durft dan nu ook nog eens contracten voor 2023 aan apotheken aan te bieden waar elke apotheek op achteruit gaat financieel gezien: en dat in deze tijden van inflatie en enorme kostenstijgingen… 🤷🏻♂️ Moet ik wel dat VGZ contract tekenen voor 2023? Maar dat betekent dat mijn klanten met een VGZ polis flink moeten reizen voor gecontracteerde zorg… aan de andere kant stuurt VGZ ze nu ook al actief naar internet apotheken (gratis reclame/promotie door VGZ voor die internet apotheken vind ik sowieso oneerlijke concurrentie). Wat vinden jullie? – Bron: LinkedIn – 12 november 2022
- Vitamine D vergoeding stopt – Bron: Service Apotheek -10 november 2022
- Bijna helft Nederlanders vreest zorgverzekering niet te kunnen betalen – Bron: De Gelderlander – 10 november 2022
- Tekort aan jichtmedicijn Desuric – Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Achmea neemt belang in start-up nieuwe vorm van diabeteszorg – Bron: Skipr – 9 november 2022
- SP stelt Kamervragen over zorgverzekeraar VGZ en online apotheekketens – Bron: KNMP – 9 november 2022
- Fouten in gebruik door verpakking van medicijnen – Bron: Pharmaceutisch Weekblad – 9 november 2022
- Mosadex Groep liet toekomst van passende farmaceutische zorg onderzoeken – Bron: Mosadex Groep|KNMP – 7 november 2022
- NZa publiceert rapportages over regionale knelpunten gezondheidszorg – Bron: KNMP – 3 november 2022
- Voor regionale apothekersorganisaties is van belang om tijdig coalities bouwen. Dat kan zijn door samen met anderen de huidige regiobeelden aan te vullen, waar die nog onvoldoende aandacht geven aan farmaceutische zorg.
- Regionale apothekersorganisaties kunnen de regioanalyses verrijken met specifieke kenmerken van hun regio en aanvullende informatie over de vraag en het aanbod van zorg.
- Op basis daarvan kunnen zij hun regiobeelden en -plannen actualiseren om zo knelpunten op te lossen.
- Overheidspartijen bundelen alle beschikbare data op de website De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Daar staan verwijzingen naar regioanalyses van verschillende zorgverzekeraars en overheidsorganisaties zoals de NZa en het RIVM.
- Ach…doe dan maar dit…. – Bron: LinkedIn – Simon Latumalea – 3 november 2022
- Ik ben bereid de barricade op te gaan tegen dit beleid!
Het gaat niet om geld maar om kwaliteit! Daarvoor moet gestreden worden! Kunnen we eindelijk een keer stoppen met zeuren als beroepsgroep maar overgaan tot actie? Zijn wij als apothekers te verenigen? Of blijft het los zand….
- Ik ben bereid de barricade op te gaan tegen dit beleid!
- Gisteren is de campagne #ditisdeprijs gestart – Bron: LinkedIn – Hanneke van Andel * van Diepeningen – 3 november 2022
- Reactie Carlo Schneider
- Dit is om te huilen, nietwaar?
- Zilveren Kruis
- CZ
- Reactie Carlo Schneider
- NZa bezorgd over mogelijke tweedeling op de zorgverzekeringsmarkt – Bron: Skipr – 3 november 2022
- meer salaris voor verantwoordelijk werk in de apotheek! – Bron: Facebook – Felix Schoof
- In alle regio’s tekort aan assistenten steeds nijpender – Bron: Apotheekteam magazine – 2 november 2022
- OPROEP aan (ex)-apotheekmedewerkers – Bron – LinkedIn/Carlo Schneider – 28 oktober 2022
- Experiment heruitgifte ongebruikte medicijnen succesvol – Bron: Skipr – 28 oktober 2022
- Psychiaters vrezen voor tekort depressiemedicijn – Bron: Skipr – 28 oktober 2022
- Medicijn tegen zware depressie weinig ingekocht: ‘Dit kan levens kosten’ – Bron; NOS – 27 oktober 2022
- NZa maakt regionale knelpunten gezondheidszorg inzichtelijk – Bron NZa – 26 oktober 2022
- Minder medicatieproblemen na ontslag door huisbezoek apotheek – Bron: Pharmaceutisch Weekblad – 26 oktober 2022
- Marktplaats voor medicijnen neemt vlucht – Bron: Skipr – 20 oktober 2022
- Informatiematerialen vitamine D geactualiseerd – Bron: KNMP – 20 oktober 2022
- Vitamine D: veelgestelde vragen – Bron: Apotheek.nl
- VWS-begrotingsbehandeling: aandacht voor medicatiebeoordelingen, agressie in apotheek en IZA – Bron: KNMP 20 oktober 2022
- KNMP richting begrotingsbehandeling: ‘Onderzoek uitgaven apotheekzorg in kader van vergrijzing’ – Bron: KNMP 20 oktober 2022
- Input vanuit de KNMP – Bron KNMP – 14 oktober 2022
- Ruim 90.000 handtekeningen voor gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen -Bron: Skipr -19 oktober 2022
- Beschikbaarheid epilepsiemedicijn Sabril – Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd – 18 oktober 2022
- KNMP pleit voor grotere rol apothekers bij uitwerking Integraal Zorgakkoord – Bron: KNMP – 13 oktober 2022
- Beter slimmer dan sneller – Bron: Skipr – 10 oktober 2022
- Hekkensluiter in Europa
Het duurt lang voordat geneesmiddelen in Nederland vergoed zijn. Gemiddeld maar liefst 500 dagen, volgens de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.
- Hekkensluiter in Europa
- Minister legt winst zorgverzekeraars aan banden, maar gezonde overstappers blijven interessant – Bron: De Gelderlander – 7 oktober 2022
- Man rijdt uit kwaadheid tegen voordeur apotheek in Culemborg – Bron: Het Kontakt – Culemborgse Courant – 6 oktober 2022
- Minister Kuipers (VWS): acute zorg verbeteren met bereikbaarheidsnorm farmaceutische spoedzorg -Bron: KNMP – 6 oktober 2022
- Kuipers stelt modernisering medicijnsysteem uit – Bron: Skipr – 28 september 2022
- Kuipers stelt modernisering GVS uit vanwege risico’s -Bron: Farmaceutisch Weekblad – 28 september 2022
- Ziekenhuisapotheken mogen medicijnen uitwisselen wegens schaarste – Bron: Skipr – 28 september 2022
- Nederlanders positief over zorg, maar vrees voor achteruitgang – Bron: Skipr – 27 september 2022
- KNMP uit opnieuw zorgen over GVS-herberekening – Bron: KNMP – 22 september 2022
- Integraal Zorgakkoord gepresenteerd: KNMP betrokken bij verdere uitwerking – Bron: KNMP – 22 september 2022
- Totale zorguitgaven volgend jaar voor eerst boven 100 miljard euro – Bron: KNMP – 22 september 2022
- Prinsjesdag – Column Ari Prins van het Pharmaceutisch Weekblad van afgelopen week – Bron: LinkedIn – 20 september 2022
- Minister Kuipers (VWS) verkent mogelijkheden voor aanpak agressie in de apotheek – Bron KNMP – 15 september 2022
- KNMP plaatst kanttekening bij IZA: ‘Erken het belang van farmaceutische zorg’ – Bron: KNMP – 15 september 2022
- Antwoorden op Kamervragen over het bericht ‘Agressie aan de balie leidt tot uitstroom apotheekpersoneel’ – Bron: Rijksoverheid – 13 september 2022
- Zorgzame assistentes – Bron: Apotheekkennisbank
- Het actiecomite “weslikkenhetnietlanger” heeft een nobel doel wat we allen moeten ondersteunen: optimale en volledige zorg te kunnen leveren aan onze patiënten, zonder enige restricties, dichtbij bij de patiënten in de wijk in plaats van. steeds verder van ze af en meer loketten.
- Heb je wel eens een klacht ingediend bij de NZa? Over de hulpmiddelen bijvoorbeeld. Moet je eens doen. DOEN!
- DOESLIEF, nog steeds
- De toestanden met de #hulpmiddelen in de apotheek volgens Carlo, deel 23 – Bron: LinkedIn
- De toestanden met de #hulpmiddelen in de apotheek volgens Carlo, deel 20 – Bron: LinkedIn
- Uitgaven openbare farmacie stegen 0,9% – Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) – 1 september 2022
- Regeldrukwaakhond adviseert: ‘GVS-herberekening niet vaststellen’ – Bron: KNMP – 31 augustus 2022
- Medicijnplan VWS zakt voor regeldruktoets – Bron Skipr – 30 augustus 2022
- VVD stelt Kamervragen over draagvlak apothekers voor GVS-herberekening – Bron: KNMP – 25 augustus 2022
- Peiling door SBA onder van baan wisselende apothekersassistenten wijst discussies aan de balie en het contact met leidinggevende als belangrijkste oorzaak aan – Bron SBA (Stichting Bedrijfsfonds Apotheken) – 18 augustus 2022 (artikel 28 juli 2022)
- Herberekening GVS-vergoedingslimieten: bezint eer ge begint! – Bron: Zorgenstelsel.nl – 9 augustus 2022
- Epi-pen niet meer te krijgen – Hart van Nederland – Late Editie – 9 augustus 2022
- Landelijk tekort aan levensreddende epipen: ‘Zit enorm in de stress’ – RTL Nieuws
- Alle 11 goed! – Bron LinkedIn – Peter de Jong – 7 augustus 2022
- Beste Zorgverzekeraars Nederland – Bron LinkedIn – Heleen de Wit – internist-endocrinologist in St Jansdal ziekenhuis – augustus 2022
- Apothekers moeten steeds vaker ‘nee’ verkopen: ‘Sommige medicijnen pas in 2023 verkrijgbaar’ – Bron: AD – 4 augustus 2022
- Bezuinigingsplan Ernst Kuipers is recept voor echec – Bron: Financieel Dagblad – 3 augustus 2022
- Tweede Kamer stelt vragen over werkklimaat in de apotheek – Bron: KNMP Apothekersorganisatie – 3 augustus 2022
- Lees hier de Kamervragen van de VVD – lid Van den Hil (VVD) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en sport – 2022Z15392
- Lees hier de Kamervragen van de PVV – lid Maeijer (PVV) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en sport – 2022Z15390
- Beiden ingezonden 1 augustus 2022 – Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, Vragen
- Agressie aan de balie leidt tot uitstroom apotheekpersoneel – Bron: NOS – 28 juli 2022 – Isa Huizing redacteur binnenland
- Preferentiebeleid medicijnen – Bron: Patiëntenfederatie Nederland – samen de zorg beter maken – 19 april 2022
- Brancherapport Apotheken 2022 – Bron: Farma Magazine
- Infografic apotheken Cijfers & Trends 2022 – Bron: ABN-AMRO
- Brancherapport Apotheken 2022 – Bron: ABN-AMRO
- Frustratie en onbegrip in de apotheek: ‘Veel last van verbale en fysieke agressie’ – Bron: KNMP Apothekersorganisatie – 28 juli 2022
- Ruim 40 procent van apotheekteams maakt wekelijks agressie mee –
- Dit artikel is veel in de media verschenen:
- Skipr – Bron: Skipr – 28 juli 2022
- Het Leidsch Dagblad – Bron: Skipr – 28 juli 2022
- Sittard-Geleen Nieuws.nl – Bron: Sittard-Geleen Nieuws.nl – 28 juli 2022
- MSN – Bron: MSN – 28 juli 2022
- Linda.nl – Bron: Linda.nl – 28 juli 2022
- Meldpunt Max – Bron: Max – 31 juli 2022
- Limburg Vac – Bron: Limburgvac – 29 juli 2022
- ‘Rol apotheker steeds belangrijker in samenwerking eerste lijn’ – Bron: Pharmaceutisch Weekblad – 27 juli 2022
- ABN: apotheken hebben groeiende tekorten aan mensen en medicijnen – Bron: De Telegraaf – 27 juli 2022
- Apotheken kampen met groeiend tekort aan medewerkers en medicijnen – Bron: NRC – 27 juli 2022
- ABN: Haal medicijnproductie naar Nederland om werkdruk apothekers te verlagen – Bron: Skipr – 27 juli 2022
- ‘Groeiende tekorten aan mensen en medicijnen bij apotheken’ – Bron: RTL Nieuws – 27 juli 2022
- Tweede Kamer vraagt om meer inzicht in effect GVS-herberekening -Bron: KNMP Apothekersorganisatie – 21 juli 2022
- Werkgevers benutten nog niet alle kansen op krappe arbeidsmarkt – Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau – 11 juli 2022
- Scheldpartijen, bedreigingen, boosheid en verdriet in Twentse apotheken door medicijntekort – Bron: Tubantia 8 juli 2022
- WIJ ZIJN ‘T OPEN RIOOL | GASTBLOG ANGELIQUE APOTHEKERSASSISTENTE – Bron: Ellen Social – 8 juli 2022
- Rapportage Verzekeraars Indicatoren beschikbaar voor contractjaar 2023 – Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen – 7 juli 2022
- Regeldruk modernisering GVS -Bron: Rijksoverheid – 30 juni 2022
- Regeldruk modernisering GVS (PDF | 25 pagina’s | 693 kB)
- Dit document is een bijlage bij
- Grote zorgen over toenemende medicijntekorten: ‘Huilende mensen in de apotheek’ – Bron: Omroep Zeeland – 2 juni 2022
- Vitamine D uit pakket treft 1,5 miljoen mensen – Bron: Pharmaceutisch Weekblad – 27 mei 2022
- Brandbrief online apotheken – Bron: Twentse Apothekers organisatie – 23 mei 2022
- verwijzing naar Brandbrief
Sinds 1 januari 2022 maken de verzekeraars VGZ en Achmea actief reclame voor en sturing naar de online apotheken MedApp, Nationale-Apotheek en Appo. De opgegeven reden van deze sturing is dat mensen dan hun apotheekzaken online kunnen regelen en dat ze hun medicatie vervolgens bezorgd krijgen. Dat is misleidend en wekt de suggestie dat wij, openbare apotheken en dus ook de TAO-UA apotheken, deze service niet bieden.
- verwijzing naar Brandbrief
- Pakketadvies vitamine D – Bron: Zorginstituut Nederland – 9 mei 2022
- Anja Vissers vecht tegen medicijnverspilling – Bron: Dutch Health Hub – 6 april 2022
- Is ons inefficiënte zorgsysteem een verdienmodel? – Bron: Skipr – 16 maart 2022
- Hoewel we een zorgvuldig samengesteld pakket basiszorg hebben, zijn er bijna 60 polissen en 10 verzekeraars waarvan 4 dominant. Hoewel er van een “markt“ sprake zou moeten zijn blijkt bij regionale onderhandelingen dat verzekeraars met hun contracten soms wachten op wat één van de “grote jongens” afspreekt. De consument speelt hierin geen enkele rol, behalve het betalen van de premie. De consument betaalt als het ware een auto die is overeengekomen tussen de schadeverzekeraar en een autofabrikant.
- Geen land kent zoveel zorglobby’s als Nederland. Een sector waarvan enkele jaren geleden werd vastgesteld dat daar een miljard Euro aan publiek geld in omgaat.
- proefschrift van Willeke Slingerland: “Network corruption, when social capital becomes corrupted”. “Netwerk corruptie” wordt overigens in dit proefschrift gedefinieerd als “toestaan dat oneigenlijke belangen besluitvorming beïnvloeden ten koste van het algemeen belang”.
- Automobiliste rijdt pui van huisartsenpraktijk aan diggelen – Bron: Omroep Gelderland – 2 maart 2022
- Incidenten gemeld na omzetten kortwerkende insulines – Bron: Pharmaceutisch Weekblad – 10 februari 2022
- Apothekersassistenten slikken het niet langer – moordende werkdruk – Bron: Hart van Nederland SBS 6 – 14 oktober 2021
- Uitwerking proces rondom bestellen en declareren katheters en verbandmiddelen – Bron: Het roer gaat om – 12 oktober 2021
- Meldingen #WeSlikkenHetNietLanger tot 3 september mogelijk – Bron: ZorgKrant – 20 augustus 2021
- Actie beroepsvereniging van apothekersassistenten Optima Farma – Bron: NZa augustus 2021
- Apothekersassistenten starten actiecampagne #Weslikkenhetnietlanger – Bron: Pharmaceutisch weekblad – 30 juli 2021
- Apothekersassistenten starten actiecampagne #Weslikkenhetnietlanger – Bron: KNMP Apothekersorganisatie – 22 juli 2021
- Graag jouw aandacht voor #WeSlikkenHetNietLanger – Bron: Medicalfacts – 15 juli 2021
- #WeSlikkenHetNietLanger – Bron: SBA Vandaag vooruit – 14 juli 2021
- Apothekersassistenten slikken het niet langer – Bron: Farma magazine – 14 juli 2021
- #WeSlikkenHetNietLanger – Bron: ApothekersNieuws – 14 juli 2021
- #WeSlikkenHetNietLanger – Bron: Farma Actueel / nieuws – 13 juli 2021
- ‘Marktgedrag zorgverzekeraars is een bedreiging voor het zorgstelsel’ – Bron: Medicalfacts – 29 april 2021
- Verontrustend gedrag voor de houdbaarheid van ons zorgverzekeringsstelsel
Het gegeven dat jonge verzekerden meer geneigd zijn om over te stappen dan oudere verzekerden is het directe gevolg van het commerciële gedrag van zorgverzekeraars en vergelijkingssites om juist deze aantrekkelijke doelgroep te verleiden om over te stappen op basis van premiedifferentiatie. Het is precies dit marktgedrag waardoor marktwerking een negatieve connotatie krijgt. Het is ondermijning van de solidariteit, de belangrijkste pijler van ons zorgstelsel, en daarmee ondermijning van het zorgstelsel zelf. Geen wonder dat de kritiek op de marktwerking en op het huidige systeem groeit en dat in de samenleving de roep om centrale overheidssturing meer bijval krijgt.
- Verontrustend gedrag voor de houdbaarheid van ons zorgverzekeringsstelsel
- Goedkoper medicijn? Soms beter van niet – Bron: PlusOnline – 31 maart 2021 (bijgewerkt 16 april 2021)
- Aanschaf hulpmiddelen uit apotheek moeilijker door beleid Zilveren Kruis – Bron: Kassa – 13 februari 2021
- Oproep: Wordt jouw medische hulpmiddel uit de apotheek niet meer vergoed? – Bron: BNNVARA – 29 januari 2021
- Per 1-1-21 geen levering verbandmaterialen via lokale apotheek meer voor cliënten Zilveren Kruis en VGZ -Bron: V&VN Wondpexpertise – 2 november 2020
- Fysiotherapeuten in actie tegen bemoeienis van zorgverzekeraar – Bron: Radar – 2 maart 2020
- Verkoop medicijnen gaat te makkelijk: ‘Onschuldig middel wordt opeens dodelijk’ – Bron: RTL Nieuws – 9 januari 2020
- Lege doosjes medicijnen worden uitgedeeld! – Bron: Apothekersassistenten – 2 december 2019
- Ludiek protest van apothekers op 5 december vanwege groot medicijntekort – Bron: Alkmaar Centraal – 30 november 2019
- Apothekers komen op voor patiënt – Bron: Apcon – 29 november 2019
- Apotheken in ’t Gooi dicht gebleven uit protest tegen agressieve cliënten – Bron: NU.nl – 1 mei 2019
- Den Haag lijkt doof voor argumenten openbare farmacie – Beperkte beschikbaarheid van medicijnen en baliegesprekken over geld – Bron: De eerstelijns – juni 2016
- Medicijnenoorlog toont falen overheidsbeleid – Bron: de Volkskrant – 9 mei 2003