Minister Agema van VWS heeft in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de mogelijkheid het preferentiebeleid in specifieke gevallen los te laten. Ze denkt daarbij aan toedieningsvormen speciaal voor kinderen, producten op de lijst kritieke middelen, of middelen aan de onderkant van de markt. Lees de kamerbrief – https://lnkd.in/gC65gDZq
Wanneer gaan “de apothekers” staken? Wat houdt jullie tegen? De assistentes kunnen de zaak draaiende houden. Alleen je standpunt op LinkedIn uiten brengt niets op.
Kan Nederlandse Farmaceutische Zorggroep (NFZ) hier niet iets mee? Dit gaat inderdaad lijnrecht tegen de leidraad ‘verantwoord wisselen’ in. Net als materiële controle op MN, in de afspraak staat dat dan gesprek met voorschrijver plaatsvindt omdat die leidend is bij beoordeling MN
Klantcontactcentrum willekeurige zorgverzekeraar tegen de patiënt: “Laat de arts maar een medische noodzaak erop zetten, dan vergoeden we het.” 🙄
En het meest bijzondere; je kunt er aandacht voor vragen, en ze veranderen hun beleid niet….
Klopt struisvogel gedrag, de apotheek zoekt het maar uit. Ik vraag mij af of het inzichtelijk is hoeveel geld de apotheken bij elkaar uit eigen zak moeten betalen.
Beste artsen in mijn netwerk, deze uitspraak raakt natuurlijk straks onze patiënten. De apothekers zijn het zat om alles maar op te lossen achter de schermen en geneesmiddelen af te leveren met verlies of zonder toestemming. Of willen jullie wel bij elk recept voor elke patiënt direct dit formulier invullen en meegeven? Ik ga er niets mee doen namelijk. De patiënt kan het opsturen naar de IGJ en dan kunnen we samen 8 weken wachten op toestemming om bijvoorbeeld prednisolon of salbutamol te importeren. Hoe kan dit? Ik vraag jullie ook je achterban en netwerk in te zetten om dit met grote urgentie onder de aandacht te brengen. Bron: LinkedIn – 22 november 2024
De paniek bij VWS en de IGJ is een overduidelijk bewijs dat Nederland kampt met enorme medicijntekorten/
Niet alleen artsen en apothekers, maar ook consumenten kunnen echt geen acht weken wachten op noodzakelijke medicatie. 5,3 miljoen consumenten in Nederland hebben afgelopen jaar met geneesmiddelentekorten te maken gehad. Het is het belangrijkste onderwerp waar consumenten een oplossing voor willen!
Gisteren haalde Anja een levering van ongebruikt incontinentiemateriaal op, afkomstig van slechts één persoon. De totale waarde van deze ongebruikte hulpmiddelen? Maar liefst €1340,90! 😲 – Bron: LinkedIn – 16 november 2024
Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent dat er steeds meer details bekend worden over de inhoud van het basispakket van de zorgverzekering voor 2025. Welke medicijnen en behandelingen worden vergoed en wat betekent dit voor de kosten? Als apotheker is het belangrijk om goed van op de hoogte te zijn, zodat je je klanten goed kunt adviseren en informeren. In dit artikel bespreken we wat er gaat veranderen.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft tijdens de begrotingsbehandeling op 23 en 24 oktober aangegeven geen extra middelen beschikbaar te hebben om de lonen in de zorg verder te verhogen. Volgens de minister is er in 2025, via de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA-middelen), 3,6 miljard euro beschikbaar gesteld en voor dit jaar 4,4 miljard.
Niet schrikken! Vanochtend werd ik gebeld door een zorginkoper van Coöperatie VGZ naar aanleiding van eerdere posts over tekorten en het preferentiebeleid. – Bron: LinkedIn – 21 oktober 2024
Nu vragen jullie je af; levert dit wat op? Ik betwijfel dit aangezien in het gesprek door VGZ werd aangegeven dat ze niet bereid zijn om het preferentiebeleid los te laten. Ondanks mijn uitleg dat het beleid tot geneesmiddeltekorten leidt en dit ook schoorvoetend werd bevestigd door de zorginkoper van VGZ, zien zij geen goed alternatief om besparingen te realiseren.
Oftewel: VGZ kiest voor besparing ten koste van levergarantie van geneesmiddelen. Ik vind dit kwalijk. Hoe kun je kiezen voor tekorten en het benadelen van clienten. Onvoorstelbaar…
Dus eigenlijk geeft VGZ toe dat preferentiebeleis niet werkt. Maar blijven zo doorgaan. En de patient, de klant is de dupe. Werkelijk…. Zorgverzekeraars NederlandFleur Agema
Het wordt gebruikt als antistolling bij bv een #longembolie, #trombosebeen maar ook bij #atriumfibrilleren (een ritmestoornis) waarbij er een verhoogd risico is op stolsels. Ook mensen met een #kunsthartklep zijn er op aangewezen.
Zullen we alle patiënten doorsturen naar hun Zorgverzekeraar? Die mag dan op zoek gaan naar een alternatief, contact opnemen met de arts of trombosedienst, misschien wat telefoontjes maar het buitenland waar het wel gewoon leverbaar is. vervolgens weer contact opnemen met de patiënt met de oplossing. Waarom blijven wij het probleem veroorzaakt door overheid en zorgverzekeraars oplossen? Het levert ons niks op! Steker nog, we worden er vaak nog voor beboet ook door de verzekeraars… Het systeem is gek, maar wij als apothekers ook!
Ik word hier zo verdrietig van. Ga het maar uitleggen aan de patiënt. En we worden gewoon niet serieus genomen. Na 41 jaar ben ik gestopt als apothekersassistente. Door alle regels, te korten, weinig salaris, ontzettend hoge werkdruk, boze, verdrietige en wanhopige patiënten was ik er klaar mee.
De aanpassing van de taxe voor SGLT-2- en DDP-4-remmers heeft per abuis niet plaatsgevonden per 1 september. Per 1 oktober 2024 wordt dit alsnog doorgevoerd.
De afschaffing van de formulieren voor de SGLT-2- en DDP-4-remmers is afgesproken voor een jaar. Dit zodat gevolgd kan worden wat de consequenties zijn in de praktijk. De formulieren vervallen definitief als blijkt dat deze niet tot een toename aan onrechtmatige vergoedingen hebben geleid. Formulieren voor GLP-1-agonisten gehandhaafd
Voor een andere groep van middelen bij diabetes mellitus, de GLP-1-agonisten, blijft een ZN-formulier nodig, onder meer omdat die voor de behandeling van overgewichtgeen of een striktere vergoeding kennen.
Janouk neemt een kijkje achter de schermen bij een apotheek. Wat doen ze daar met alle pillen en poeders? En bij de apothekersopleiding ziet ze de apotheek van de toekomst: medicijnen maken met een 3D-printer! Ton en Liesbeth klagen over de bijwerkingen van medicijnen.
Een kleine 20% van de medicatie-incidenten in de openbare apotheek is het gevolg van een leveringsprobleem, waardoor een patiënt bijvoorbeeld na een noodgedwongen levering van een andere sterkte, hetzelfde aantal tabletten per dag blijft innemen. Dit concludeert Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI), na 145 meldingen door openbaar apothekers uit 2023 te hebben geanalyseerd.
De meeste medicatie-incidenten in de openbare apotheek gebeuren tijdens de receptverwerking (39%) en bij het pakken, etiketteren en afleveren van geneesmiddelen (32%). Van de incidenten bij de receptverwerking is 84% het gevolg van een fout bij het invoeren van recepten (verkeerd geneesmiddel of verkeerde dosering), en 12% komt door een gemist, genegeerd of onjuist geïnterpreteerd medicatiebewakingssignaal.
Beste We betreuren het dat deze situatie tot onduidelijkheid en frustratie heeft geleid. Een kleine 2 weken geleden kregen we de eerste meldingen over de leverbaarheidsproblemen van Ezetimibe. Het prijsverschil tussen het beschikbare product en de LPG-prijs is erg groot. Wij verwachten ook niet dat een apotheek dit opvangt. Daarom hebben wij direct het LPG-beleid op Ezetimibe ingetrokken. Voor juli konden wij dit niet meer wijzigen in de G-standaard. Daarom dat u in uw apotheekinformatiesysteem nog ziet dat wij een LPG-beleid voeren. Over de wijziging communiceren wij in onze eerstvolgende nieuwsbrief naar apotheken. Concreet betekent de wijziging voor u: – In augustus ziet u in de G-standaard en uw apotheekinformatiesysteem dat wij geen LPG-beleid voeren op Ezetimibe. – In juli ziet u in de G-standaard en uw apotheekinformatiesysteem dat wij wel LPG-beleid voeren op Ezetimibe. Echter, bij de afhandeling van de declaraties ziet u dat wij geen LPG-beleid voeren. Hopelijk geeft dit antwoord op uw vragen. Met vriendelijke groet, Coöperatie VGZ
Coöperatie VGZ: het stemt me positief dat dit is opgepakt. Er wordt nu gesproken over juli en augustus , echter speelde dit probleem reeds in juni en zijn daar de declaraties ook daadwerkelijk gecorrigeerd naar lpg. Hoe kunnen we daar uitkomen?
Loop je tegen problemen aan bij het verkrijgen van je longmedicijnen? Meld je probleem en vertel je verhaal bij het Meldpunt van Longfonds. Hoe meer meldingen we ontvangen, hoe beter wij de belangen van patiënten kunnen behartigen.
De verzekeraar moet de afspraken uit het integraal zorgakkoord (IZA) nakomen die gaan over het doorgeven van de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA).
Ps. PvdA was niet de grondlegger van het preferentie beleid zoals Skipr schrijft maar mijn destijds gewaardeerde collega’s bij MenzisJulius van Dam en Henk Eleveld.
Het preferentiebeleid heeft er mede toe geleid dat er slechte, financiële contracten van zorgverzekeraars getekend werden/worden. En dit al bijna 20 jaar lang. Afgelopen zaterdag was er voor het eerst een actie met 1000 apotheekmedewerkers, een triest gevolg van dit beleid. Zij betalen mede de rekening van dit beleid.
Apotheken en ziekenhuisapotheken waren vorig jaar ongeveer 220 miljoen euro kwijt aan personeelskosten om medicijnentekorten op te lossen. Dat blijkt uit een peiling van beroeps- en brancheorganisatie KNMP. Concreet betekent dat miljoenenbedrag dat een gemiddelde apotheek in ons land één apothekersassistent fulltime kwijt is aan het aanpakken van de tekorten
De tijd die apotheken besteden aan tekorten aanvullen, kunnen ze niet besteden aan farmaceutische zorg. “Het hoort tegenwoordig helaas bij het werk”, zegt apothekersassistente Bianca Eijgenraam van Apotheek Stelle in Rotterdam. “Maar dat is eigenlijk niet waarvoor je het beroep gekozen hebt. Het werk is juist dat je mensen informatie geeft over de medicatie die ze slikken.”
Het is noodzakelijk dat de overheid nu ingrijpt en garanties geeft over apotheekbudgetten.
Als apotheekbudgetten opnieuw gekort worden, loopt de toegang tot zorg gevaar.
Dit staat in het noodsignaal dat werkgeversorganisaties op woensdag 29 mei aan de demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra afgeven.
De werkomstandigheden van zorgmedewerkers in de apotheek zijn de afgelopen jaren sterk verzwaard.
Zo zijn apothekersassistenten steeds meer tijd kwijt aan het uitleggen van de gevolgen van het preferentiebeleid en het vinden van oplossingen voor grote en groeiende geneesmiddelentekorten.
Uit eerdere berekeningen blijkt dat het oplossen van tekorten inmiddels een volledige medewerker per apotheek bezighoudt.
Ook krijgen zorgmedewerkers steeds vaker te maken met agressie van patiënten die de ontstane situatie niet meer accepteren.
Noodklok Werkgeversorganisaties luiden nu wederom de noodklok. In 2021 heeft de NZa onderzoek gedaan naar de situatie, maar heeft deze toen niet goed ingeschat. Sindsdien is de situatie alleen maar verder verslechterd. Het is noodzakelijk dat de overheid nu in actie komt en garanties geeft over apotheekbudgetten.
Bijna de helft van de Nederlandse artsen is dagelijks tijd kwijt aan het ondervangen van problemen door medicijntekorten. Die tekorten tasten de kwaliteit van de geleverde zorg volgens veel artsen aan. Terwijl diezelfde tekorten juist leiden tot extra consulten van patiënten en tot verergering van ziekteklachten bij patiënten.
Complete onzin van ZN. Preferentie beleid is MEDE de oorzaak van de geneesmiddeltekorten. Als het preferente middel niet beschikbaar is wordt het uit het preferentiebeleid gehaald. Ja, so what. Als er verder of geen of hooguit 1 andere aanbieder is, is er dus niks en gaan we gezamenlijk binnen de kortste keren nat.
Het preferentie beleid beperkt het aantal aanbieders van geneesmiddelen enerzijds en zorgt voor een dusdanig lage prijs dat het voor fabrikanten niet meer interessant is medicijnen in NL op de markt te brengen. Preferentiebeleid is de doodsteek voor risicospreiding, lees de mogelijkheid voor meerdere aanbieders NL nog als afzetmarkt te zien
Ofwel: het preferentiebeleid is MEDE verantwoordelijk voor het gebrek aan medicatie in NL naast de bekende logistieke medicatieproblemen.
De ACP (Adviescommissie Pakket) – die het Zorginstituut adviseert – stelt momenteel een advies op over het wel of niet vergoeden van codeïne bij droge hoest, pijn of diarree.
“Een uitstroom van geneesmiddelen uit het verzekerd pakket mag niet leiden tot een bezuiniging op de dienstverlening van de apotheek”.
Er zijn inderdaad behoorlijk wat meldingen helaas. Wij hebben in onze apotheek tot op heden geen enkele klacht danwel omruilactie gehad. Bedenk ook dat hoest een seizoensklacht is. Deze publiciteit hoe goed bedoelt die ook is draagt helaas ook bij aan vooringenomen meningen en daarmee onnodige discussies in de apotheek of Huisartsenpraktijk.
Ruim tweederde van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die betrokken zijn bij het aanvragen, bestellen of leveren van hulpmiddelen ervaart daarmee iedere maand problemen. Dat blijkt uit een peiling onder bijna vijfduizend leden van V&VN.
De eerste afspraken zijn gemaakt over het aanpassen van het preferentiebeleid om de nadelige effecten en risico’s op geneesmiddelentekorten te verkleinen.
Zorgverzekeraars en leveranciers hebben afgesproken om de mogelijkheid te bieden om prijzen aan te passen bij overmachtssituaties, de inkoop te spreiden met een contractduur van maximaal twee jaar en het boetebeleid aan te passen.
Minister Dijkstra (Medische Zorg) geeft antwoord op vragen over het toenemend ernstig medicijntekort in Nederland. Het Tweede Kamerlid Claassen (PVV) heeft de vragen gesteld.
Commentaar – Bron: LinkedIn – 8 februari 2024 Saïd, als je in de Nederlandse zorg werkt, dat zijn wij, de mensen die jullie verzekerden dagelijks helpen, dan geef je eerst hulp en kijk je daarna naar een causaal verband tussen oorzaak en gevolg. Er is NU een probleem, eigenlijk al merkbaar sinds 2010 maar het wordt nu extreem, en is nu onwerkbaar. Dan ga je als leidinggevende van de grootste verzekeraar geen onderzoek doen, dan grijp je in. Dan laat je zien dat je je nieuwe rol serieus neemt. Saïd Zarroy jouw verzekerden zitten zonder pillen. Die kunnen niet wachten op een documentatie over de productiefaciliteiten in China. Die hebben nu last van het feit dat de beperkte beschikbare pillen bij binnenkomst in Europa naar andere landen gaan, waar fabrikanten een reëlere vergoeding krijgen. Daar zit het probleem. Dus Saïd, toon daadkracht en lef, pak je rol op en zet het preferentiebeleid tijdelijk stop. Laat ons allemaal even weer gewoon ons werk kunnen doen. Dan zie je met eigen ogen dat hier het probleem zit, hier bij het Nederlandse, doorgeslagen preferentiebeleid.
Saïd Zarroy weet net zo goed als wij dat door de invoering van het preferentiebeleid generieke geneesmiddelen al 9 maanden van te voren moeten worden besteld bij de fabrikant, al dan niet in verweggistan. Als er bij 1 van die middelen een kink in de kabel komt dan kun je niet even ergens een blik pillen open trekken. De oplossing zit in de basis. De GEZAMENLIJKE verzekeraars dienen er voor te zorgen dat er per werkzaam bestanddeel drie aanbieders zijn die elk tenminste 25% van de markt kunnen bedienen. Valt er 1 product om dient het product van de ander zonder pardon volledig vergoed te worden voor de gebruiker en zonder sanctie voor de afleveraar. Zo moeilijk is dat niet!
Niets is leverbaar. Niets is behandelbaar. Niets is mogelijk.
Commentaar: Zolang apothekers (en artsen) niet durven om te staken of actie te voeren, gebeurt er niks. Nee, wij blijven lekker (gratis) de problemen oplossen, veroorzaakt door de verzekeraars en de politiek. En als dank worden we gekort op onze tarieven. En we blijven maar doorgaan…
Collegas, hoe lang gaan we dit nog accepteren? Wie is er in Nederland verantwoordelijk voor de geneesmiddel distributie? Wij! Dus dan moeten wij de Overheid laten zien dat wij die verantwoordelijkheid pakken en actie gaan ondernemen. Wanneer gaan we met onze apotheekbus naar VWS?
Of moeten er eerst patiënten die we niet meer kunnen helpen, naar het ziekenhuis worden doorverwijzen? En daar gelden natuurlijk dezelfde tekorten! (Maar dat hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen). Het is een serieus probleem waar niet serieus vanuit de overheid op gereageerd wordt…
Waarom hebben we toch in veel sectoren voor de marktwerking? Dit voorbeeld van medicijnen bewijst maar weer dat het de fabrikanten en zorgverzekeraars niet gaat om de gezondheid van de patiënt, maar om de centen. Marktwerkingdenken, is daar ook een medicijn voor…?
Libmeldy is een eenmalige gentherapie voor kinderen met deze zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte. Een behandeling met het geneesmiddel kost 2,9 miljoen euro per patiënt. De ziekte wordt in Nederland bij twee of drie kinderen per jaar vastgesteld.
Het is wachten op de verhalen van slachtoffers. Niet alleen medicijngebruikers maar ook behandelaren en apothekers die omvallen. Ik heb 2 vragen. 1: Wat moet er gebeuren om dit op te lossen? Graag in 1 zin. 2: Wie sluit zich aan bij de actie-groep, of zijn er al actiegroepen? Mocht je helemaal klaar zijn met deze gekke toestanden, deel dan dit bericht, of maak hem interessant. Bron: LinkedIn – 6 februari 2024
Hulpmiddelen zoals incontinentiemateriaal, verbandartikelen en catheters zijn al enkele jaren door zorgverzekeraars uit het aanbod van de apotheek gehaald. Dit zou kostenbesparend zijn en de levering is overgedragen aan een derde partij.
Zorgverzekeraars: “Verspilling? Wij zien geen verspilling. Bovendien is het niet onze verantwoordelijkheid.” Bla, bla, bla.
Of, nog beter, de apotheek weer de levering laten doen. Zij zijn de laagdrempelige zorgverlener in de wijk en hebben persoonlijk contact met de patiënt. Zij kunnen zorg op maat leveren, wat resulteert in minimale tot geen verspilling.
Zolang verspilling nog bestaat: De patiënt de keus bieden tussen nieuwe artikelen of teruggebrachte, ongeopende verpakkingen (gereduceerd tarief).