Tweede Kamerleden pleiten ervoor om meer geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar de toename van zowel verbale als fysieke agressie in de eerstelijnszorg. Dit pleidooi komt voort uit resultaten van een recente enquête van NOS en KNMP waaruit blijkt dat 40 procent van de apotheekteams in 2022 wekelijks met agressie te maken had.
Nederland gaf in 2020 per persoon bijna het meeste uit aan gezondheidszorg van alle EU-landen, alleen Duitsland spendeerde per hoofd van de bevolking nog meer.
Het aandeel dat Nederlanders zelf bijdroegen in de kosten, was echter een van de laagste.
Eigen betalingen Nederlanders, Fransen en Luxemburgers betaalden verder het minste zelf: respectievelijk 9,3 en 8,9 en 8,4 procent van de gezondheidsuitgaven.Eigen betalingen omvatten onder andere het eigen risico en de eigen bijdragen van verzekeringen of wettelijke regelingen.
Een groep apothekersassistenten ageert als actiecomité WeSlikkenHetNietLanger al twee jaar tegen de ‘kaalslag’ van hun vak, zegt mede-oprichtster Désirée Wijgman-Niesink.
VGZ doet er nog een schepje bovenop en die gaat zelf op de stoel van de apotheker zitten. Online apotheek laat me niet lachen. En hoe gaan we om met leveringsproblemen en belangenverstrengeling? De apotheker heeft een controlerende rol. Die is er niet voor niets gekomen. De patiënt staat voorop bij de apotheek en bij een verzekering is dat wel anders.
Wat doet de VGZ groep met dat premie geld? Ze worden de duurste, bieden geen keuze vrijheid (nota bene ONVZ, een pure restitutie verzekeraar, is met z’n 134,50 EUR aanzienlijk goedkoper dan VGZ of zelfs dan de goedkoopste grote verzekeraar CZ (137,50) en VGZ durft dan nu ook nog eens contracten voor 2023 aan apotheken aan te bieden waar elke apotheek op achteruit gaat financieel gezien: en dat in deze tijden van inflatie en enorme kostenstijgingen… 🤷🏻♂️ Moet ik wel dat VGZ contract tekenen voor 2023? Maar dat betekent dat mijn klanten met een VGZ polis flink moeten reizen voor gecontracteerde zorg… aan de andere kant stuurt VGZ ze nu ook al actief naar internet apotheken (gratis reclame/promotie door VGZ voor die internet apotheken vind ik sowieso oneerlijke concurrentie). Wat vinden jullie? – Bron: LinkedIn – 12 november 2022 Link naar bijdrage Wat doet de VGZ groep met dat premie geld?
Voor regionale apothekersorganisaties is van belang om tijdig coalities bouwen. Dat kan zijn door samen met anderen de huidige regiobeelden aan te vullen, waar die nog onvoldoende aandacht geven aan farmaceutische zorg.
Regionale apothekersorganisaties kunnen de regioanalyses verrijken met specifieke kenmerken van hun regio en aanvullende informatie over de vraag en het aanbod van zorg.
Op basis daarvan kunnen zij hun regiobeelden en -plannen actualiseren om zo knelpunten op te lossen.
Overheidspartijen bundelen alle beschikbare data op de website De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Daar staan verwijzingen naar regioanalyses van verschillende zorgverzekeraars en overheidsorganisaties zoals de NZa en het RIVM.
Ik ben bereid de barricade op te gaan tegen dit beleid! Het gaat niet om geld maar om kwaliteit! Daarvoor moet gestreden worden! Kunnen we eindelijk een keer stoppen met zeuren als beroepsgroep maar overgaan tot actie? Zijn wij als apothekers te verenigen? Of blijft het los zand….
Hekkensluiter in Europa Het duurt lang voordat geneesmiddelen in Nederland vergoed zijn. Gemiddeld maar liefst 500 dagen, volgens de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.
Het actiecomite “weslikkenhetnietlanger” heeft een nobel doel wat we allen moeten ondersteunen: optimale en volledige zorg te kunnen leveren aan onze patiënten, zonder enige restricties, dichtbij bij de patiënten in de wijk in plaats van. steeds verder van ze af en meer loketten.
Heb je wel eens een klacht ingediend bij de NZa? Over de hulpmiddelen bijvoorbeeld. Moet je eens doen. DOEN!
Peiling door SBA onder van baan wisselende apothekersassistenten wijst discussies aan de balie en het contact met leidinggevende als belangrijkste oorzaak aan – Bron SBA (Stichting Bedrijfsfonds Apotheken) – 18 augustus 2022 (artikel 28 juli 2022)
verwijzing naar Brandbrief Sinds 1 januari 2022 maken de verzekeraars VGZ en Achmea actief reclame voor en sturing naar de online apotheken MedApp, Nationale-Apotheek en Appo. De opgegeven reden van deze sturing is dat mensen dan hun apotheekzaken online kunnen regelen en dat ze hun medicatie vervolgens bezorgd krijgen. Dat is misleidend en wekt de suggestie dat wij, openbare apotheken en dus ook de TAO-UA apotheken, deze service niet bieden.
Hoewel we een zorgvuldig samengesteld pakket basiszorg hebben, zijn er bijna 60 polissen en 10 verzekeraars waarvan 4 dominant. Hoewel er van een “markt“ sprake zou moeten zijn blijkt bij regionale onderhandelingen dat verzekeraars met hun contracten soms wachten op wat één van de “grote jongens” afspreekt. De consument speelt hierin geen enkele rol, behalve het betalen van de premie. De consument betaalt als het ware een auto die is overeengekomen tussen de schadeverzekeraar en een autofabrikant.
Geen land kent zoveel zorglobby’s als Nederland. Een sector waarvan enkele jaren geleden werd vastgesteld dat daar een miljard Euro aan publiek geld in omgaat.
proefschrift van Willeke Slingerland: “Network corruption, when social capital becomes corrupted”. “Netwerk corruptie” wordt overigens in dit proefschrift gedefinieerd als “toestaan dat oneigenlijke belangen besluitvorming beïnvloeden ten koste van het algemeen belang”.