Jullie vergeten er wel bij te vermelden dat de apotheek hier bij inschiet en alleen de kosten van het preferente middel gedekt krijgt en dus eigenlijk de rest zelf bij moet leggen.
Moeilijk verhaal om uit te leggen aan de patiënt. Die geeft aan gebeld te hebben met jullie klantenservice en daar wordt gezegd dat de apotheek het gewoon kan declareren.
De Nederlands Zorgautoriteit (NZa) is officieel een zelfstandig bestuursorgaan met een wettelijk vastgelegde taak, onder meer op basis van de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat de NZa hoort toe te zien op de naleving en uitvoering van deze wet. Daarmee houdt de NZa toezicht op het functioneren van zorgverzekeraars in Nederland.
Maar het probleem is dat de NZa een falende organisatie is, die vervolgens door niemand op de vingers wordt getikt.
Maar Radar vertelt dat er ‘niets gebeurt’ voor die €15.
Wat Radar wél consequent negeert: • Dat apothekers dagelijks overleggen met artsen bij onduidelijkheden • Dat wij de laatste verdedigingslinie zijn tegen fouten in de medicatieketen • Dat onze vergoeding vaak het enige is dat tegenover dit hele zorgproces staat
Waarom geen begrip dat het tarief de gemiddelde praktijkkosten moet dekken, en dat de materiaalkosten de inkoopprijs zijn voor de zorgverzekeraar bij de fabrikant?
Door Radar blijven patiënten denken dat de apotheek al veel geld verdient. En het oude misverstand wordt wéér gevoed: “De apotheek verdient vast veel aan dure medicijnen.”
Zou men bij Radar niet weten dat de apotheek dit systeem niet bedacht heeft. Waarom deze ophitserij voor de tweede keer. Dit helpt de apothekersmedewerkers niet en gaat weer discussie geven. Tot agressie toe! https://lnkd.in/exQKvAyY Zorgverzekeraars en overheid zijn de makers van deze beleidsmaatregelen! De apotheek verdient positieve aandacht en inzicht wat voor werk het is. – Bron: LinkedIn -16 mei 2025
Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de apothekenzorg? En wat zijn de grootste kansen en bedreigingen? Lees het brancherapport ‘Openbare apotheken in beeld’.
Medicijntekorten, vaak mede veroorzaakt door stringent preferentiebeleid van zorgverzekeraars, doen zich in Nederland gemiddeld genomen twee keer zo veel voor als landen elders in Europa. Het grote tekort aan generieke geneesmiddelen wordt onder meer veroorzaakt doordat buurlanden 25 procent meer voor medicijnen betalen.
Medicijntekorten doen zich binnen heel Europa voor, maar in Nederland gemiddeld genomen twee keer zo veel. Het grote tekort aan generieke geneesmiddelen wordt onder meer veroorzaakt doordat buurlanden 25 procent meer voor medicijnen betalen. De Nederlandse overheid en verzekeraars hanteren striktere prijsplafonds dan bijvoorbeeld België en Duitsland.
Werkdruk apothekers De tekorten verstoren ook de dagelijkse bedrijfsvoering van apotheken. Apothekers en hun medewerkers moeten extra tijd en middelen besteden aan het zoeken naar beschikbare alternatieven voor niet-leverbare medicijnen. Dit leidt tot een verhoogde werkdruk voor apotheekmedewerkers. Gemiddeld genomen besteedt een apotheek 1 fte per week (in 2019 was dit nog 0,5 fte) aan het oplossen van de geneesmiddelentekorten. Bovendien verergeren personeelstekorten deze problemen, wat de noodzaak van verbeterde arbeidsvoorwaarden onderstreept. Het zou volgens ABN AMRO makkelijker moeten zijn om alternatieve/duurdere medicatie uit te geven als er sprake is van een tekort.
Het geld gaat onder meer naar een nieuwe grote productielocatie voor medicijnen voor gewichtsverlies en een nieuwe locatie voor onderzoek en ontwikkeling in de staat Massachusetts.
Medicijnen.nl benadrukt op hun website: “Kies uw eigen merk. Wel zo vertrouwd.”
Daarnaast vermeldt de online apotheek van Coöperatie VGZ dat je bij hen hetzelfde merk medicijnen kunt blijven gebruiken als dat je nu gebruikt. https://lnkd.in/g_5_wtRM
Ook Univé geeft aan dat je bij de online apotheek je huidige merk medicijnen kunt blijven gebruiken. https://lnkd.in/gBWjVbUA
De illusie dat internet apotheken zich aan dit beleid kunnen onttrekken, is niets minder dan zwartmakerij. Het maakt ons werk kapot. Het zaait wantrouwen bij patiënten. En ondertussen blijven wij aan de balie de klappen opvangen.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Fleur Agema het is schandalig dat wij zorgverzekeraars-beleid moeten uitvoeren terwijl zij zelf de uitvoering ondermijnen met valse marketing. Is dit de zorgvernieuwing met Eva Eikhout?
En dan deze insinuatie: dat wij geen gratis bezorging zouden bieden.
Zorgverzekeraar CZ doet te weinig om de wachttijden in de zorg aan te pakken. Waakhond de Nederlandse Zorgautoriteit heeft CZ daarom onder verscherpt toezicht gesteld. Dat is in Nederland nog nooit eerder gebeurd.
Jaarlijks belanden ongeveer 50.000 ouderen (65+) in het ziekenhuis door het gebruik van medicijnen. Dit kan komen door bijwerkingen, verkeerd gebruik, of een combinatie van medicijnen die niet goed samengaan. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Dat mensen vaak op de spoedeisende hulp terechtkomen door verkeerd medicijngebruik of problemen met bijwerkingen, ligt niet aan een gebrek aan zicht op wélke medicatie er is voorgeschreven. Derijks: ,,Je hebt zo’n overzicht wel nodig om problemen met geneesmiddelen te herkennen. We weten welke medicatie patiënten bij hun openbare apotheek hebben opgehaald. Maar daarnaast moet je ook nog een paar extra vragen stellen. Soms zijn patiënten zonder overleg gestopt met een middel of nemen ze hun medicatie niet op de juiste manier in.”
Nederland telde op 1 januari 2025 1928 openbare apotheekvestigingen. Dit is een afname van 25 apotheken ten opzichte van de 1953 apotheken op 1 januari 2024. Het aantal keten- en formuleapotheken is gestegen, terwijl het aantal zelfstandige apotheken afnam. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Gedurende 2024 zijn er in Nederland 8 nieuwe apotheken bijgekomen en 33 apotheken gesloten, waaronder een dienstapotheek. Tussen januari 2024 en januari 2025 daalde het totaal aantal apotheekvestigingen per saldo dus met 25, van respectievelijk 1953 naar 1928.
Het aantal zelfstandige apotheken liet tussen begin 2024 en begin 2025 een daling zien van 323 naar 221 (-32%).
Het aantal apotheken in eigendom van een keten steeg daarentegen van 585 naar 630 (+7,7%). Ook steeg het aantal franchise- of formuleapotheken: van 1045 naar 1077 (3,1%). In totaal is het aantal apotheken dat tussen begin 2024 en begin 2025 is aangesloten bij een keten of formule gegroeid van 1630 naar 1707 (+4,7%).
Voor de collega’s in het VK hoop ik op snelle en doortastende aanpassingen in de regelgeving. In het Verenigd Koninkrijk werken ze nog met wetten die hier allang tot het verleden behoren.
Bij ons nemen apothekersassistenten gelukkig zelfstandig verantwoordelijkheid, vooral als het gaat om medicijntekorten.
Het woord ‘assistent’ doet denken aan iemand die koffie haalt of de telefoon opneemt, maar in werkelijkheid lossen ze veel medicijntekorten zelfstandig op, verstrekken nauwkeurig medicijnen, beantwoorden complexe medische vragen en waarborgen direct de veiligheid en gezondheid van patiënten. Kortom, hun werk is essentieel, en een fout is niet zomaar een misser – het kan letterlijk levens kosten. Toch blijft de erkenning uit. Hoe lang blijft het nog stil?